eljuliet

Blog personal de Juli Martínez Amorós

PSOE-C’s a Xixona: un error gegantí

Poc després de conéixer el resultat de les eleccions municipals a Xixona el maig de 2019, vaig plantejar el raonament següent: «Al poble li convé que fem una majoria estable el PSOE (5 regidors) i Compromís (2). Però, electoralment, a nosaltres ens convé que el PSOE pacte amb C’s (3).» Per eixa raó, em vaig decantar per proposar als socialistes un acord honest i valent. Però la proposta no va eixir avant, Compromís no va proposar cap pacte, va permetre la investidura en minoria del PSOE i els intents posteriors d’assolir un acord han resultat més que erms, frustrants.

Ahir, per fi, catorze mesos després de les eleccions, el PSOE i C’s de Xixona han anunciat que han arribat a un acord de legislatura. Sense un mínim programa polític declarat. Al marge de la ideologia, diuen –jo en discrepe: la tenen molt semblant–. Els uns –el PSOE– podran fer així el pavelló que tant cobegen i endeutar el poble ben endeutat. Els altres –C’s– es queden urbanisme, turisme i comerç, àrees molt lluïdores de gran rellevància a Xixona.

La decisió del PSOE, a banda d’incomprensible, és un error gegantí des del punt de vista del seu propi interés electoral. Podien haver passat la legislatura surfejant amb una aritmètica variable: ara Compromís, adés C’s. Però no: moguts només per la megalomania de construir el pavelló de 4 milions d’euros, s’han lliurat en mans del seu principal rival electoral i li han regalat l’oxigen que necessitaven per a reviscolar.

Sí. C’s és un partit moribund a Espanya. Anirà dessagnant-se ací i allà fins a esdevindre irrellevant i enviar el gros dels seus votants a Vox. La tanca del 5% farà la resta. Però, en canvi, a Xixona, el PSOE els ha concedit una oportunitat única. Amb les regidories que gestionaran, entraran en campanya electoral ja mateix. De cara a 2023, probablement assajaran un pacte preelectoral (Xixona Suma?) amb el debilitat PP xixonenc (2 regidors) i, de sobte, la coalició liderada per C’s passarà a aspirar a l’alcaldia. Una marca amortitzada, que es desfà com una pastilla efervescent, ha recuperat el vigor gràcies a esta enorme badada socialista.

efervescent

Però reprenguem el raonament del principi. Des del punt de vista electoral, per què pot resultar convenient a Compromís el pacte PSOE-C’s? Per dos raons fonamentals: escora el PSOE cap a la dreta i cap al jacobinisme, ja sense maquillatge. Un PSOE que, a Xixona, en temps de Ferran Verdú, sempre havia presumit –amb raó– de ser PSPV. Doncs bé, resulta obvi que els temps han canviat i que alguns se senten més pròxims a Toni Cantó, que no a Mónica Oltra.

Davant de tot això, Compromís té ara faena per davant. Dos faenes en concret: una, agrair els serveis prestats als qui tornaren amb el bon resultat de 2019 i acomiadar-los amb honors; l’altra, començar a negociar un gran acord per a una candidatura única amb Més Xixona, una plataforma d’esquerres local de què forma part ERPV i que agrupa gent molt vàlida i compromesa.

3 comments on “PSOE-C’s a Xixona: un error gegantí

 1. Jordi
  23 Juliol 2020

  Toni Cantó (23-4-2019): “Con el PSC valenciano no voy ni a la vuelta de la esquina.” Primer fou Torrent, després vingué Montcada, i ara tenim Xixona… Ai, Toni! No hi ha qui t’entenga…

 2. Pep Arques.x
  26 Juliol 2020

  Juli, Compromis ha estat nou mesos negociant, Botanic (que, com, i qui) unes negociacions en un programa extens, l’equip ha fet molt faena, però quan li van dir que no votarien ixe pavelló, ahir es va acabar tot. En dos dies han signat un pacte en la Diputació. Compromís no té les mitjans d’informació que tenen altres desgraciament, si fem alguna coda ho poguem.Ahir tens tota l’informació. Pots fer us.

 3. Jordi
  27 Juliol 2020

  El PSOE i Ciudadanos estan duent a terme una estratègia de país. A hores d’ara ja tenen pactes locals a 14 municipis d’onze comarques diferents, i Pego pot ser el pròxim…

  Font:
  https://valenciaplaza.com/ciudadanos-ya-gobierna-con-el-pspv-en-tantos-municipios-como-lo-hace-con-el-pp

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 23 Juliol 2020 by in Xixona.
%d bloggers like this: