eljuliet

Un Bloc Compromés amb el País Valencià

El que ens juguem a Xixona

Les eleccions municipals del pròxim 26 de maig són les més obertes a Xixona en les últimes dècades, després dels 12 anys consecutius de majories incontestables del PSOE. Els escenaris que s’obrin són diversos i alguns inquietants, atés que, si ens fixem en els resultats de les votacions del passat 28 d’abril, es detecta una preocupant oscil·lació de l’electorat cap als postulats de la dreta i l’extrema dreta.

ajunt_xixona

Les dades redones d’estes dos últimes eleccions són les següents: hi han votat quasi 4.000 xixonencs i xixonenques. La dreta i l’extrema dreta (PP, Vox i C’s) han sumat 1.500 vots en autonòmiques i 1.600 en generals. El PSOE ha rebut poc menys de 1.300 sufragis en les autonòmiques i poc més de 1.400 en les generals. I les esquerres (Compromís, P’s) s’han mogut entre els 1.000 vots en autonòmiques i poc més de 800 en generals.

Les eleccions municipals s’assemblen més a les autonòmiques que no a les generals, on ha imperat la crida a l’imaginat vot útil cap al PSOE i s’ha escampat arreu l’onada de neofeixisme banyat en ranci franquisme que encarna Vox. Per això, prendrem com a referència els resultats de les autonòmiques per a assajar què pot ocórrer en les municipals i com es distribuirien els 13 escons que conformen l’Ajuntament de Xixona.

A Xixona s’hi presenten 5 partits, que actualment tenen la representació següent: Més Xixona (3), Compromís (1), PSOE (6), PP (2) i C’s (1). Entre estos dos últims partits deuen repartir-se els vora 1.500 vots dretans i ultradretans. El PP pareix que podria fidelitzar-ne uns 500, xifra que ha obtingut en les dos convocatòries prèvies i que representaria 2 escons. Mentre que C’s podria créixer fins al miler i els 4 regidors, ja que als prop de 700 vots que hi va obtindre cal sumar els vora 300 de Vox, que de segur absorbirà quasi íntegrament.

El PSOE, després de 12 anys de govern, probablement haurà d’afrontar una forta erosió. Emular el carisma i la competència de Ferran Verdú, l’alcalde socialista entre 2007 i 2015, ausades no era gens fàcil, com ha corroborat amb escreix l’actuació de la seua successora, Isabel López, que es torna a presentar per al càrrec. Això fa pensar que el PSOE es mourà entre el sostre dels 1.283 vots obtinguts en autonòmiques (que significarien 5 escons) i un sòl que podria situar-se per davall del miler (3).

La clau d’estes eleccions, per tant, és esbrinar on aniran eixos 300 vots que podrien abandonar el PSOE. Si van a C’s, convençuts que és una opció de centre, s’ajuntaran amb els procedents de Vox i suposaran un resultat espectacular per als nacionalistes espanyols, que podrien superar els 1.200 i assolir 5 escons. Si van a l’esquerra, es distribuiran entre Compromís i Més Xixona, que, en el millor dels casos, podrien sumar eixos mateixos 1.200 vots i moure’s entre els 4 i els 5 regidors en conjunt.

En el primer supòsit, C’s passaria a ser el partit més votat, a pesar de no haver mogut ni un dit ni haver fet cap aportació tangible en 4 anys de legislatura. Això abocaria Xixona a la constitució d’un govern de dretes C’s-PP, de caràcter neoliberal, especulador i jacobí. En el segon supòsit, la suma entre Compromís i Més Xixona superaria en vots i en escons el PSOE, de manera que el més votat d’estos dos partits estaria en condicions d’optar a l’alcaldia o, si més no, de posicionar-se a favor d’una alcaldia compartida amb el PSOE. Arribar a un acord en este escenari, però, seria complicadíssim, com ja es va constatar en l’anterior legislatura. Esta dificultat obriria la porta a un pacte IBEX entre C’s i PSOE, que, tot i això, tampoc no sembla fàcil de dissenyar.

A tall de resum, i d’acord amb les dades que hem exposat, els cinc partits es mourien en les forquilles següents: Més Xixona (2-3), Compromís (1-2), PSOE (3-4), PP (2) i C’s (4-5). És a dir, el bloc d’esquerres, comptant-hi el PSOE, se situaria entre els 6 i els 9 escons, mentre que el de la dreta oscil·laria entre els 6 i els 7. Un empat tècnic que fa pensar que tot es resoldrà per un marge estretíssim.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 16 Mai 2019 by in Xixona.
%d bloggers like this: