eljuliet

Un Bloc Compromés amb el País Valencià

I can’t believe the news today

Hui he escoltat de nou Sunday bloody Sunday, l’èpica cançó del grup irlandés U2 referida a la matança que l’exèrcit britànic va perpetrar contra la població civil irlandesa el 30 de gener de 1972. No ha sigut per casualitat mentre sonava de fons un repetitiu dial huitanter, sinó com a acció conscient i voluntària. Volia escoltar-la. I se m’han quedat en la ment, gravats, cisellats, els versos inicials, que diuen: «I can’t believe the news today / I can’t close my eyes and make it go away.» I ha sigut aleshores quan m’he posat a pensar.

bloody-sunday_2707939b

Com hauria contat «the bloody Sunday» la premsa espanyola? Però, abans d’això, crec que cal preguntar-se, d’entrada: ho hauria contat? O hauria fet com la difunta Canal 9 amb l’accident de metro? Tampoc no seria, per tant, del tot estrany que «the bloody Sunday» fóra silenciat per la premsa espanyola. Tanmateix, ben mirat, deixarien passar l’oportunitat?

És a dir, m’explique: deixarien passar l’oportunitat de tergiversar els fets fins a contar-los completament al revés? Sí, justament com fan amb Catalunya: «No hi haurà referèndum perquè Espanya és una democràcia», va dir sense caipixca de vergonya, fa poc, una alta mandatària hispana, en una expressió que, dic jo, es mereix formar part de l’antologia de la postveritat.

M’imagine, per tant, titulars que dirien: «L’agressivitat dels manifestants provoca una sagnia». O també «El desafiament dels revoltats dóna peu a un episodi de violència desfermada». Eixos serien els dels mitjans progressistes. Els altres titularien «Policies indefensos atacats per una marabunta exaltada». O «Esgarrifoses declaracions d’un policia: ‘Va ser horrible, pensàvem que ens degollarien’». O, per què no?, «Captiva i derrotada la tropa avalotada. Gran eficàcia policial. Felicitats, ministre, visca el 155!». Este últim seria el d’El País.

En el cas dels diaris valencians, tot això, és clar, apareixeria salpebrat en les portades per notícies sobre el valencià: «Profesor de colegio anónimo: ‘Imponen el valenciano, solo nos dan cuatro años para sacarnos el mitja (llegiu j castellana i accent en la i)’». «Terrible confesión de profesor de instituto, anónimo también, el pobre: ‘El valenciano aísla y tensiona, es más bonito el castellano y se hacen más canciones, como las de Operación Triunfo’» (este apareixeria en Valencia Plaza). O «Una catalanista independentista avalotadora dirigirá el nuevo Canal nueve en lugar de los santos varones del pasado». O encara més: «Suspenden a muchas personas en el superior, en lugar de regalarlo». O esta joia: «Un joven se desfoga y firma y todo: ‘Con el valenciano no puedes ir a la China ni a Rusia ni a Arabia Saudí, Marzà no tiene vergüenza’». O esta també: «Hace solo treinta años que vivo aquí y ya quieren que entienda ‘bon dia’. Si incluso hacen la ele de hola muy rara!». O, per acabar: «Yo estoy a favor del valenciano, que lo hablen en su casa y luego, en la calle, muy bajito, a la oreja si eso».

Acabe. Ja voldria jo que tot açò fóra només una paròdia. Ja ho voldria, però no ho és. Inclús els programes destinats a això, a la paròdia, la mamprenen amb la víctima i no gosen qüestionar, ni un mil·límetre, l’amo. Així estem. Fent-nos grans.

 

Anuncis

One comment on “I can’t believe the news today

 1. JOSEP FORCADELL SAPORT
  28 febrer 2017

  l’he compartit en el facebook

  Josep Forcadell Servei de Publicacions Universitat d’Alacant 965 90 9584

  El dia 28 de febrer de 2017 a les 9:58, eljuliet ha escrit:

  > eljuliet posted: “Hui he escoltat de nou Sunday bloody Sunday, l’èpica > cançó del grup irlandés U2 referida a la matança que l’exèrcit britànic va > perpetrar contra la població civil irlandesa el 30 de gener de 1972. No ha > sigut per casualitat mentre sonava de fons un repeti” >

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 28 febrer 2017 by in Periodisme.
%d bloggers like this: