eljuliet

Un Bloc Compromés amb el País Valencià

Esta insuportable i fastigosa sensació d’estafa

En les passades eleccions autonòmiques, Compromís, coalició que era i no és d’estricta obediència valenciana, va obtindre un 14,1% de vot a Castelló, un 22,6% a València i un 12,3% a Alacant. Si suposàrem que, per a les imminents eleccions generals, la coalició podia haver experimentat –en un supòsit molt negatiu– exactament el mateix descens que ja va patir el 2011 entre les autonòmiques i les generals (on va passar d’un 7,07% a un 4,8%, és a dir, va conservar el 68% del percentatge), els resultats podrien haver sigut: Castelló 9,6%, València 15,4%, Alacant 8,4%. Si resulta que, en condicions normals, per a obtenir un escó per Castelló cal vora un 13% de vot, per València un 6% i per Alacant un 6,5%, haurem de convindre que esta projecció oferia un escenari de 3 escons segurs i opció plausible –encara que remota– d’arribar fins a 5. Objectiu que, amb una campanya il·lusionant, amb primàries obertes a la ciutadania i l’alegria i el treball que desprenen els milers de vectors de Compromís, es podia haver assolit perfectament.

Ja, ja sé que estos 5 escons no haurien significat grup parlamentari propi, però bé sabem tots que el pacte amb Podemos tampoc no ho significarà (d’entrada perquè no ho permetrà la Mesa del Congrés, d’eixida perquè si és compartit ja no és propi). En el supòsit de 5 escons dibuixat més amunt, el grup parlamentari hauria depés de l’alquímia negociadora que els representants de Compromís hagueren sigut capaços d’emprar amb els del PSOE, a fi que cediren momentàniament un representant castellonenc i un altre d’alacantí, que, no debades i almenys fins ara, compartim govern i pareix que no va malament l’invent. Però bé, açò no són més que elucubracions, com bé sabem i més bé encara lamentem.

Si ens remuntem de nou a les passades eleccions autonòmiques, podem comprovar que Podemos hi va obtindre estos percentatges tan similars en les tres circumscripcions valencianes: Castelló 11,4%, València 10,8%, Alacant 12%. Només amb una ullada podem descartar que hi haja uns vasos comunicants sòlids amb Compromís. Si Podemos obté més o manco el mateix en totes tres demarcacions –percentatges no gens diferents dels de la resta d’Espanya–, caldrà inferir que el votant que va fer excel·lir a Compromís no provenia de l’òrbita ideològica –cada volta més confusa– d’este partit, sinó d’altres segments. Ara, però, això tant fa. Però sí que voldria que ens fixàrem en una dada: la suma de Compromís i Podemos en totes tres demarcacions. Perquè estes xifres són les que haurem de fer servir a l’hora de demanar dimissions en un futur pròxim o de reconéixer que ens hem equivocat. Ací van: Castelló 25,4%, València 33,4%, Alacant 24,3%.

L’estricta suma de percentatges oferiria una collita d’1-2 escons per Castelló, 5 per València  i 3 per Alacant. Que es distribuirien, atenció, així: 5-6 diputats per a Podemos i 4 per a Compromís (2 Bloc, 2 IdPV). Cada volta que ens endinsem més en les entranyes del pacte se’ns fa més evident que ens l’han pegat amb panses i figues. Això, però, seria si la suma de Podemos i Compromís implicara el mateix percentatge que en autonòmiques, hipòtesi que, a hores d’ara, ens sembla totalment inversemblant atesa la humiliació que han patit les bases, tant les d’IdPV (a qui ningú ha preguntat), com les de GdC i del Bloc (que han ignorat i inclús ridiculitzat alguns càrrecs d’algun partit).

Extirpada, doncs, la tirania de la majoria, evitat el frau del referèndum (estes dos frases, amb menció explícita dels autors, es mereixen figurar en els annals de la posteritat per no oblidar-les mai de la vida) i aplicada amb corró la saviesa infinita de la minoria, la situació és dantesca. Sí, dantesca. Molts ens sentim com si haguérem baixat als inferns i ens hi haguérem instal·lat. Especialment a Alacant. Perquè, si la confluència esta té tres potes (Podemos, IdPV+Verds,  Bloc+GdC), les dos primeres, les victorioses, s’entén que estaran contentes i que faran campanya convençudes; però la tercera només mantindrà un cert al·licient a València i a Castelló, on almenys podran ajudar a enviar un diputat valencianista a Madrid (Baldoví i Marta Sorlí, respectivament, si són elegits en les primàries obertes del Bloc), però no a Alacant, on les opcions de traure un quart escó són nul·les i els tres primers estan assignats manu militari a Podemos, IdPV i Podemos, per este orde. En esta ocasió, com veem, IdPV no ha considerat convenient convocar primàries per a designar el primer lloc que corresponia a Compromís i ja han determinat que eixa posició l’ocuparà un tal Ignasi Candela, de Crevillent, de qui este que escriu no en sap ni un borrall, ni tampoc pareix que la Xarxa tinga constància de cap gran trajectòria.

Exposat tot açò, ve la gran pregunta per als instigadors: quin percentatge en cada circumscripció entenen que seria un bon resultat per a l’arreplego este? Convindria que ho anaren fixant ja, que després diuen que no tenen temps, que si tal que si qual… No són vostés espavilats ni res a l’hora de posar excuses! Per si els val d’orientació, ja els dic com ho veig jo: si no superen el grau de fidelització de 2011, és a dir, si a Castelló i Alacant es queden per davall del 17% i a València no passen del 23%, hauran col·leccionat un fracàs estrepitós. Un fracàs amb segell d’autor que haurà d’acompanyar-los sempre, igual que a nosaltres ens acompanya i ens acompanyarà ad aeternum esta insuportable i fastigosa sensació d’estafa que, com una melassa, se’ns ha enganxat a les mans, al cos i a l’ànima.

melassa

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 10 Novembre 2015 by in Compromís.
%d bloggers like this: