eljuliet

Un Bloc Compromés amb el País Valencià

Un missatge que cal interpretar

Les enquestes per a eleccions generals que han publicat estos últims dies tant el diari El País, per un costat, com Levante i Información per un altre, ofereixen un grapat de dades que cal estudiar amb lupa. La coincidència en l’estimació de Compromís (7,3% i 7,9%) ens remet al baròmetre preelectoral de maig del CIS, que preveia tot just un 8,1% als valencianistes. És encertat això?

IMG_20151011_214512

Gràfic de l’enquesta dels diaris valencians

El CIS al maig va detectar unes dades directes per a Compromís del 3,9%. Ara, el treball dels periòdics valencians indica un 3,2% d’IDV i la d’El País deu ser similar, encara que no l’han publicada. Què ocorre? Per què no “troben” els votants de Compromís? On ens amaguem? Recordem que, al maig, 13 de cada 100 valencians van votar la coalició. On estan eixos deu votants perduts? No ho sabem, però la tradició sempre diu que les enquestes atorguen a Compromís molt menys del que realment trau: en autonòmiques 2011, totes excepte una predeien un 0, i en van ser sis; en generals 2011, pràcticament cap va encertar l’escó de Joan Baldoví; en les europees 2014, la majoria es decantaven pel 0 i només un parell d’empreses feien europarlamentari a Jordi Sebastià; i en les autonòmiques de maig, totes tendien a abaixar les dades de Compromís fins a situar-lo en un 8-9% i menys de 10 diputats. Continuarà la tradició?

La segona interpretació és saber on anirien els vots teòricament perduts de Compromís. I, malgrat el que es puga pressuposar, segons estes enquestes, no seria a Podemos. De fet, en la de Levante, P’s obté un percentatge idèntic que en autonòmiques. Què implicaria això? Implicaria que Compromís distribuiria entre PP, PSOE i C’s onze punts dels díhuit obtinguts en autonòmiques. És a dir, el votant regionalista valencià que va elegir Compromís al maig estaria tornant al PP, el d’esquerra moderada al PSOE i el regenerador estaria sent seduït per C’s (que, afavorits per la brutal campanya mediàtica que ja els va impulsar en les eleccions catalanes del 27S, també beurien de les restes d’UPD). Probablement, a cap d’estos tres perfils de votant no els deu estimular especialment l’estira i arronsa d’un possible pacte entre Compromís i P’s, o això es desprén de les xifres.

Com a últimes dades que subratllarem, farem menció d’un detall que sorprén de l’enquesta dels diaris valencians. I és que, a l’hora d’inquirir per la valoració dels candidats de cada partit, no sabem per què no van incloure Baldoví en el qüestionari. I, també, esmentarem una dada que, en les últimes conteses, s’ha mostrat decisiva: el baròmetre d’El País sempre pregunta per quin partit defén millor els interessos valencians. Abans de maig, Compromís liderava este rànquing, empatat amb el PP, amb un 14% sobre cens. Ara, este percentatge s’ha elevat fins al 21. És creïble que no signifique res?

IMG_20151008_232548

En definitiva, estes enquestes vénen a reflectir, sobretot, una tendència històrica i a advertir d’una falsa premissa: les enquestadores no troben qui vote Compromís; i els votants valencianistes i els de P’s no són tan pròxims com es podria pensar a priori. Ho deixem dit ací, per si algú en vol prendre nota.

Anuncis

One comment on “Un missatge que cal interpretar

  1. Vicent
    13 Octubre 2015

    A mi el que em sembla és que no intenten reflectar tendència, si no marcar-la

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 12 Octubre 2015 by in Enquestes.
%d bloggers like this: