eljuliet

Un Bloc Compromés amb el País Valencià

Podemos veta RTVV

Fa pocs dies, es parlava que Canal 9 reobriria este mateix 9 d’Octubre. Que ho faria emetent sèries i programes passats, en llanda. I, això sí, gràcies al veto del partit Podemos, sense continguts de caràcter polític. A pesar d’esta censura gratuïta i incomprensible (que deixava les 543 paraules prohibides d’Amadeu Fabregat a l’altura del betum), me’n vaig alegrar moltíssim. Ràpidament li ho vaig comentar a la meua dona: “no, no és el model de Canal 9 que esperem, però almenys, hi haurà dibuixos animats en valencià.”

Iglesias i Montiel congelant la reobertura de Canal 9

Iglesias i Montiel congelant la reobertura de Canal 9

Pocs dies després, el partit Podemos va canviar d’opinió, veges tu. Però no ho va fer en el sentit que voldríem (reculant en la censura imposada), sinó al contrari. Va decidir fer-se fort negant eixa reobertura provisional i demostrant així que, si volen, poden collar l’actual Consell. Em vaig sentir profundament disgustat. En cap cas sorprés ni decebut, que poques coses bones espere jo d’eixe partit d’il·luminats. Disgustat. Perquè els que deien que volien canviar-ho tot anteposen els seus propis rèdits polítics al benefici social. Ausades que no resulta difícil de creure venint d’un partit que adultera censos i apanya votacions per whatsapp.

Per a acabar-ho de reblar, ahir vaig llegir que alguns exprofessionals de Canal 9 donen suport a esta actuació del partit Podemos, perquè ells volen una nova RTVV… en què els guarden els llocs. Molt bé que em sembla. Continuen, per tant, sembrant concòrdia en la societat valenciana, com van fer en els 20 anys de règim del PP. Tan calladets que van estar aleshores i tan loquaços que estan ara… I ho diem ací, que hem trencat una llança per ells més d’una volta i més de dos.

És evident que la nova RTVV haurà de partir d’un gran consens, que haurà de comptar amb l’opinió dels professionals de l’audiovisual i que haurà d’estar blindada legalment per a evitar que cap ninot més, seguint ordes de vés a saber qui, torne a tancar-la. Però també haurà de pensar en el conjunt de la societat valenciana, en els nous periodistes que sorgeixen de les facultats… I, especialment, i molt per damunt de tot, en els xiquets.

En els xiquets, sí. En eixos xiquets que ronden ara els 4 o 5 anys i que mai de la vida han pogut mirar dibuixos animats en valencià. Eixos xiquets que estan creixent coixos de llengua pròpia en un àmbit d’ús fonamental, un àmbit que prestigia la llengua usada (o cal recordar tota la faena que feia Son Goku?). Eixos xiquets que aniran sentint que la llengua que ells parlen és una anomalia, perquè no la parla Peppa Pig, ni Ben ni Holly, ni Dora the Explorer. Som conscients de què implica això?

Tant al partit Podemos com a eixos exprofessionals del Canal 9 que els recolzen, pareix ser que eixos xiquets valencians els importen ben poc. Jo els preguntaria: quant de temps creuen que, en ple segle XXI, pot subsistir una llengua si no té mitjans de comunicació que l’usen? Els continguts adults són secundaris, en este cas. Però la destralada diglòssica que recau en els xiquets per no tindre dibuixos animats que parlen valencià serà molt difícil de guarir. Per això em semblava a mi adequada eixa reobertura provisional de Canal 9: perquè mon fill podria començar a sentir la llengua de casa també en la tele.

Ara ja no podrà. Ara, gràcies a l’ànsia de protagonisme del partit Podemos, el govern valencià ha patit la primera patinada: munició gratuïta per a Isabel Bonig, Carolina Punset i la resta de nacionalistes supremacistes furibunds que penen per l’oposició. Ara mon fill haurà d’esperar encara més (fins a quan?) per a sentir per la tele la llengua amb què sa mare l’acarona a cau d’orella des que va nàixer. Perquè abans del dret de mon fill, dels nostres fills, de vore dibuixos en valencià, el partit Podemos ha posat per davant el seu dret a fer-se notar. O, més aïna, el seu dret a fer el nota.

Anuncis

One comment on “Podemos veta RTVV

  1. Guerau
    11 Setembre 2015

    Estic al·lucinant. Hi ha coses que no entenc. Anem a veure: les emissions de Canal 9 es van tallar el novembre de 2013. D’això fa ara vora dos anys. ¿Que no han tingut temps en vora dos anys per a dissenyar una nova RTVV en valencià, pública, de qualitat i sostenible econòmicament amb el consens dels professionals del sector audiovisual i dels partits aleshores en l’oposició? ¿Que no han tingut temps en vora dos anys en analitzar l’embolic jurídicolaboral de l’extinta RTVV i dissenyar un pla de reobertura amb totes les garanties jurídiques? ¿A què estaven esperant? ¿Per què tant insistir a prometre la reobertura de Canal 9 el primer 9 d’octubre després de les eleccions? ¿Sabien el que estaven prometent? ¿Tenien un pla de reobertura ja dissenyat? ¿Per què els ciutadans, que no en tenim cap culpa, hem d’esperar encara? ¿Vora dos anys no era temps suficient? Ja hem vist durant 20 anys com governa el PP. Per això esperava amb il·lusió un canvi de govern, una altra forma de governar. I ara em trobe que la marca de la nova política és la improvisació. Tot plegat molt vergonyós, si el que es vol és recuperar l’autoestima dels valencians.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 4 Setembre 2015 by in Periodisme.
%d bloggers like this: