eljuliet

Un Bloc Compromés amb el País Valencià

Per què Ximo Puig no pot ser president

És indiscutible que el PSOE ha obtingut 505.186 vots i Compromís 452.654 en les eleccions autonòmiques del passat diumenge. També ho és que els socialistes tenen 23 escons i els valencianistes 19. I que, per tant, els vermells són els segons i els taronges els tercers. És indiscutible, sí. Si els pactes polítics foren tan fàcils, no serien pactes, serien sil·logismes.

ximopuigPer a argüir que Mònica Oltra dega ser la presidenta, i no Ximo Puig, fugirem dels arguments que s’han usat fins ara. En efecte, no ens basarem en la pèrdua de 182.000 vots i 10 escons per part dels socialistes. Ni en el guany de 276.000 vots i 13 escons per part dels valencianistes. Ni defendrem que, a Europa, qualsevol líder d’un partit seriós, hauria dimitit immediatament després de perdre el 27% dels vots, en comptes de demanar impúdicament una presidència que no ha obtingut per mèrits propis.

Tampoc plantejarem que el PSOE forma part del problema, del desastre, de l’hecatombe –com el PP. I que la sort que té el PSOE valencià és que ací les matemàtiques encara els salven. No com ocorre, per exemple, a Navarra, on podran fer un govern d’esquerres i renovador sense el PSN, el qual, després d’anys i anys d’anar sense rumb i de donar suport per acció o omissió a Yolanda Barcina, ha caigut fins a la insignificança amb un 13,4% de vot.

No recorrerem tampoc als precedents. No recordarem, per tant, que el PSOE, l’any 2003, es va coalitzar amb el PRC de Miguel Ángel Revilla per a governar Cantàbria. Aleshores, els socialistes comptaren 13 escons i els regionalistes 8. Però era una altra època, un altre temps. Era un temps en què en el PSOE pensaven que, posant-se dos voltes els pantalons de pana, podien tornar a governar on volgueren.

No se’ns ocorrerà, de cap de les maneres, utilitzar arguments matemàtics més enllà dels que atanyen PSOE i Compromís. És a dir, no exposarem que Pablo Iglesias, el líder de Podemos, la tercera pota sobre la qual s’ha de fonamentar almenys el pacte d’investidura, ha donat suport explícit a Mònica Oltra, de manera que la correlació de forces seria 23 contra 32. No els utilitzarem perquè ja sabem que el PSOE no té vergonya de recordar que, si s’uneixen a Ciudadanos, ells en tindrien 34.

No afirmarem que Ximo Puig no pot ser president arran de cap d’estos arguments. Ho farem exposant dos motius que no s’han comentat suficientment i que es relacionen directament amb la que haurà de ser la tasca principal del pròxim president de la Generalitat Valenciana. És a dir, dos quès –com diu Oltra– que qui ostente la presidència haurà de dur a terme sí o sí.

El primer és passar comptes amb la corrupció. Ximo Puig insisteix dia rere dia que el poble valencià “ha decidit passar pàgina”. Ho diu reiteradament, no sé si irreflexivament. Mònica Oltra ja el va corregir en el debat televisat: “la gent no vol passar pàgina, la gent vol que tornen hasta l’últim cèntim.” Este és un què que Ximo Puig no està capacitat per a liderar. Ell i el PSOE volen que els anys de disbauxa del PP s’obliden. Fer un esborrall i avant. En canvi, Mònica Oltra i Compromís volen passar comptes. Que tornen els diners furtats. És una diferència substancial, abismal.

El segon què és encara més important. El PSOE és aquell partit que, darrere de la reivindicació constant d’un finançament just plantejada per Compromís, se n’ha pujat al carro. Ara. Quan manava Zapatero, el PSOE valencià callava amb el cap catxo. “Que són els nostres”, devien dir-se entre ells. Algú s’imagina a Ximo Puig plantant-se davant del ministre d’Economia de torn (siga del PP, del PSOE o de Podemos) i exigir el finançament i les infraestructures que necessitem els valencians? O reclamant el deute històric? Algú se l’imagina? Com ho faria? Amb el somriure forçat que gasta en les entrevistes? Amb el discurs que deixa anar amb més forats que un colador?

Canviem el protagonista. Algú s’imagina a Mònica Oltra plantant-se davant de qui siga i amenaçant-lo amb accions judicials si no ens donen el que és nostre? Veritat que no costa? No, no costa gens. Perquè tots sabem que Mònica Oltra, això, ho farà. I parlarà amb la claredat que la caracteritza. I, en canvi, Ximo Puig retrocedirà. Retrocedirà com ho han fet sempre els socialistes quan han arribat a Madrid. I més encara ho farà ara, que sabrà que ha perdut 10 escons i 182.000 vots, i que forma part del problema, com el PP.

Estos dies han aparegut un fum de professors i periodistes, partidaris que el PSOE encapçale el govern de la Generalitat, demanant arguments als fanboys (sic) de Compromís. A banda de fílies i fòbies, a banda de matemàtiques, suports i precedents, ací els n’hem donat dos de molt de pes. De veres s’imaginen a Ximo Puig forçant que tornen tots els diners sostrets corruptament? De veres se l’imaginen reivindicant amb solvència i contundència el finançament valencià? Ho han pensat? El futur del nostre poble es juga veritablement en eixos dos quès. I la pusil·lanimitat ens deixarà tan prostrats com ho estem ara.

Anuncis

8 comments on “Per què Ximo Puig no pot ser president

 1. Joan Antoni Montoya
  28 Mai 2015

  Exposició claríssima, Juli, l’enhorabona per l’article.

 2. Ricard
  28 Mai 2015

  Tots ens hem fet la imatge de Mònica Oltra anant a Madrid i deixant a tots més erts que un fus amb les seues reivindicacions i arguments, que tenen força i sobretot sentit comú. Ha de ser la presidenta perquè la gent ha votat el seu partit sense, no ho oblidem, tindre vots assegurats per la inèrcia de la tradició, com passa amb PSOE i PP. Ja ho saps Mònica: “Quan vinga el de Morella, que no et calfe l’orella”. L’enhorabona per l’apunt, Juli.

 3. Daniel Climent
  28 Mai 2015

  Molt bo l’article, Juli.
  Gràcies per ajudar-nos a repensar les coses.
  L’he compartit al facebook i al twitter.

 4. joan
  28 Mai 2015

  Tota la rahó. Pero tambe cal tindre en conter que si esdevé un pacte PSOE C,s vos assegure que Carolina acaba amb la llengua,i amb totes les senyes d’identitat del nostre poble. I se el que dic, soc d’Altea i conec molt be qui es la elementa….

 5. Cesc
  28 Mai 2015

  Tens raó, però crec que en qualsevol paper que tinga Mònica Oltra, tot i no ser la protagonista (la Molt Honorable Presidenta, en aquest cas), ella acabarà sent la protagonista. Ja ho ha demostrat.
  Conteste els teus dos arguments:
  – passar comptes li correspon a la justícia, ajudada i forçada pels polítics, però qui ha de fer tornar els diners i/o ficar algú a la presó és un jutge. A banda de que ja sabem com són els jutges que fins ara no han fet res contra els corruPPtes, eixa feina de presió bé la pot fer des de la presidència com des de qualsevol altre lloc.
  – el finançament, per molta força que faça qualsevol, no millorarà mai. Seria la mort financera d’Espanya, seria canviar la configuració territorial d’Espanya i que Espanya deixara de ser Espanya. Qualsevol demanda serà un fracàs. Per això, preferisc que fracasse Ximo Puig i que es veja que qui pressiona és Compromís.

  No ens enganyem, el PsoE té més diputats i més poder mediàtic. L’avanç de Compromís encara s’ha de consolidar, perquè els resultats han sigut massa circumstancials i poc ideològics. Portem massa anys lluitant pacientment i no podem accelerar tant i demanar-ho TOT. Tant de bo Mònica Oltra fóra la Molt Honorable Presidenta, però els resultats són els que són.

 6. Andreu
  28 Mai 2015

  Si estiguérem en una democràcia moderna, Puig dimitiria. Però s’aferra com un clau ardent a la única possibilitat que li queda de vida al PSOE…governar…i si li deixen la Presidència a Oltra estan morts i si pacten amb Ciutadans estan morts…. I sense els vots del PSOE no hi ha govern d’esquerres…I Ribó?……un bon embolic…

 7. Damonro
  28 Mai 2015

  No estic d’acord. Podem fer tots els càlculs que vullgam, però la veritat és que al PSPV li ha votat més gent. Que ha perdut vots?… sí, i què? poden argumentar, i amb raó, que les condicións electorals d’enguany i del 2011 no eren les mateixes… n’hi han més partits, i en general els vots es repartixen entre més. La cosa està en si Compromís té opcions de negociacións o no, i jo crec que l’única opció que té, és que tant PODEM com CIUTADANS recolcen a Compromís explícitament. i què també explícitament i també ambdos, es neguen a votar a Ximo Puig… Si no és així, Mònica no pot presionar per ser presidenta… perquè això pot provocar una guerra que tan sols afavoriria al PPCV. El fet de que penses que Mònica Oltra seria millor per les negociacións a Madrid o per lluitar contra la corrupció, és una opinió teua,… amb la que estic d’acord, pero una opinió subjectiva, perquè la realitat és que més valencians han triat Ximo Puig tant per a lluitar contra la corrupció com per a exigir a Madrid.

 8. Pepe Ferrando
  30 Mai 2015

  Mai m’ha agradat Mónica Oltra, tu ja ho saps Juli, per no ser nacionalista? Per robar-li nacionalisme al BLOC? Però vist el que he vist me la jugaria abans per Mònica que per un del PSOE i en els teus arguments em base. Ah, i últimament fins comença a caurem bé, s’ho està guanyant a pols, representa bé als nacionalistes de Compromís.
  A Cesc li diria que el seu primer argument està desencertat, perquè sí, és cosa de jutges, però els jutges actuen quan hi ha denúncies, i pense que amb el poder valencià en mans de Mònica es furgarà més en els arxius i a l’hora d’acusar perquè els jutges actuen, Mònica no té pèls en la llengua. I sobre el segon argument li diria que la missió del nacionalisme valencià és aconseguir la màxima autonomia, inclosa el finançament, i este argument mai pot estar en mans d’un partit d’àmbit nacional, en este cas d’un membre del PSOE. Cal aprofitar l’ocasió.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 28 Mai 2015 by in País Valencià.
%d bloggers like this: