eljuliet

Un Bloc Compromés amb el País Valencià

Els forats de l’enquesta d’El País

En les eleccions europees de 2014, el País Valencià va oferir les dades percentuals següents: PP 29,1%, PSOE 21,6%, IU 10,4%, UPD 8,5%, Podemos 8,2%, Compromís 8% i C’s 3%. Entre eixos set partits, van sumar vora el 88% dels vots.

Ara, el diari El País, per a celebrar que tanca l’edició valenciana, ens regala una nova enquesta elaborada per Metroscopia, la qual, a diferència de les enquestes anteriors, molt més diàfanes i detallades, ofereix informació esbiaixada amb la pretensió de manipular. Les dades d’estimació d’este treball són les següents: PP 24,5%, PSOE 21%, IU 5,9%, Podemos 16,9%, Compromís 10,9% i C’s 17,7%.

En total, sumarien quasi el 97% dels vots vàlids. Així per tant, segons este treball, tots els altres partits, entre els quals hi haurà UPD, Vox, PACMA, Demòcrates Valencians, el Partit Humanista, falanges vàries, verds varis i molts altres, no sumaran ni un 3%. Primera dada que canta, doncs.

enquesta_elpais_abril2015Vegem ara els fluxos de vot. Fixem-nos sobretot en Ciudadanos, la marca blanca del PP, és a dir, el PPb. Afavorits per la campanya mediàtica que ha fulminat UPD, podem assumir que hereten l’11,5% que sumaren estes dos forces en europees. Això, més els 4,6 punts que perdria el PP, els situaria en el 16,1%. Els sumem l’1,7 que aleshores va obtindre Vox i, oh voilà, tens quasi exacta la xifra que els hi donen, eixe 17% llarg.

¿És realista que el PP perda eixos vora 5 punts i que vagen sencerets a C’s? Si tinguérem dades d’intenció directa de vot (IDV), podríem saber-ho amb més certesa, però en esta ocasió Metroscopia ha decidit canviar i no oferir la IDV a seques, sinó afegint-hi simpatia, i a més ha decidit posar només la dels partits espanyols guais, no la dels altres. En tot cas, mentre PP i C’s sumen prop del 42%, a mi em quadren els comptes.

Podemos ha passat del 8,2% al 16,9%. Un creixement de quasi 9 punts. Molt bé. D’on ix eixe creixement? D’on? Del PSOE no, que segons diuen no perd res des d’europees. Una altra dada, doncs, que grinyola. Teòricament, els del messies creixerien a partir d’IU (que perdria 4,5 punts) i dels partits més xicotets, com el Partit X, PACMA o Escons en Blanc. Però podran arribar a eixe 16,9%? Després del bac a Andalusia? Ací cal indicar que en l’enquesta del CIS per a les andaluses, Podemos tenia una 13,9% d’IDV (que devia haver implicat vora un 22% de vot vàlid) i després es van quedar en el 14,8%. Per què ací ha de ser diferent? Podemos, amb el 12,2% que obté en IDV+simpatia no està per damunt del 14% en vot vàlid al País Valencià.

Les dades del PSOE són directament increïbles. No és sostenible que el PSOE no perda res (res!) cap a Podemos o cap a Compromís des d’europees. Res! Però el que és menys sostenible encara és que obtinga menys d’un 14% a València ciutat… i que estiga en un 21% autonòmic! València representa una sisena part de la població del país. En europees el PSOE hi va obtindre un 17%. Eixa pèrdua de tres punts és conseqüent amb l’augment de Podemos i hauria de ser paral·lela pertot arreu. Que, per contra, esta enquesta indique el manteniment en el 21% significaria que fins i tot ha crescut en la resta del país.

D’altra banda, resulta paradoxal que EU assolisca justament el mateix resultat que en 2011. Com que no en tenim dades directes, ens les hem d’inventar: si Podemos o C’s passen de vora un 12% d’IDV+simpatia a un 17% d’estimació, per regla del 3 inferirem que EU, si té un 5,9% d’estimació, és perquè ha replegat vora un 4% d’IDV+simpatia. Si eixa dada fóra certa, podríem dir que EU estaria ben prop de superar la barrera del cinc per cent, però tampoc podem asseverar-ho amb contundència (perquè recordem que afegir la simpatia distorsiona la informació de la IDV). Per què este treball no indica eixa possibilitat?

L’última dada que comentarem i que tampoc resulta creïble és la conversió del percentatge de Compromís (un 10,9%) en escons (9). Amb unes Corts amb 99 diputats, que quasi un 11% de vot implique només 9 escons és verdadera mala sort. Xico, que t’has quedat el primer sense diputat en les tres circumscripcions. No dic que no puga passar. Dic que és verdadera mala sort i que ja té mèrit que l’enquesta ho encerte així de bé.

En resum i fet i fet, pareix raonable situar la suma PP + PPb C’s al voltant del 42% de vot. Al marge d’això, les altres dades grinyolen. EU voreja el 5% i tant pot entrar com no. El PSOE perd al país igual que al Cap i Casal, uns tres punts, i no està per damunt del 18%. Podemos no passa del 14% si hem aprés res del que ha ocorregut a Andalusia. Sumats estos percentatges, obtenim un 79%. Si en les autonòmiques de 2011 PP, PSOE, Compromís, EU i UPD van assolir un 93% dels vots vàlids, hem d’inferir que Compromís es troba més aïna prop del 14%. Però això pareix que siga millor dissimular-ho…

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 20 Abril 2015 by in Enquestes.
%d bloggers like this: