eljuliet

Un Bloc Compromés amb el País Valencià

Paella per a tots!

“El nacionalisme valencià va perdre la batalla en girar l’esquena al futbol, a les falles, a les festes, al camp… Va pecar d’elitista, de superior, i va abandonar la cultura i les classes populars a la seua sort. Les va deixar en un estat idoni perquè foren utilitzades per la dreta regionalista i espanyolista.”

Eixa afirmació, amb més o menys matisos, ve a ser suma i resum de les explicacions que, al llarg dels anys, he anat sentint sobre el fracàs que, fins ara, ha replegat el nacionalisme valencià a l’hora d’esdevindre hegemònic en la nostra societat. Només així s’entén per què una terra com la nostra, tan maltractada pel govern central, continua sotmesa sense protestar a un règim d’espoliació i d’oblit (quan no ridiculització) sistemàtics.

paella

Ja podeu buscar-ne fotos en Google, que en no cap Marta Torrado, la diputada del PP, solta la paella. Per què serà, eh?

La vaig reelaborar mentalment, eixa afirmació, en haver llegit fa pocs dies l’article de la periodista d’El Temps, Violeta Tena, sobre la foto que els diputats valencians a Madrid es van fer a la porta del Congrés sostenint un parell de paelles fictícies. Eixe gest, en el qual apareixien els representants del PP, PSOE, EU i Compromís, venia a donar suport a la campanya que l’humorista Eugeni Alemany ha encetat a fi que s’incloga una icona de la paella en el whatsapp.

Per a mi, li falta la pebrera i la cabeça d'alls

Per a mi, li falta la pebrera i la cabeça d’alls

Doncs bé, l’article de Tena estava enfadat. Emanava un profund rebuig cap al fet que Joan Baldoví (Compromís) i Ricardo Sixto (EU) hagueren participat en eixa foto. Exacte. De nou, des de la plataforma que ofereix una revista històrica, però que ni ha volgut ni ha pogut ampliar la seua base lectora en dècades, es donen lliçons de dignitat, seriositat i contrició. Segons la periodista, els partits per ara minoritaris havien d’haver deixat que només PP i PSOE flanquejaren la proposta del còmic i haver continuat en la seua bambolla il·lustrada d’erudició i raó. Com si no menjaren paella. Com si tots no representaren un poble que té, com a icona més identificadora, precisament eixe plat.

No ens escarotem. És evident que defendre la paella és un gest folklòric. I que si finalment Alemany té èxit i inclouen la icona en el whatsapp, la nostra realitat com a poble serà la mateixa. Amb una excepció: serem una miquiueta més visibles. Per tant, ni hem de pecar d’eufòria desfermada per esta campanya, ni pecar d’esplèndida sofisticació com fa més de trenta anys: deixar els símbols més amables, els més buits de contingut ideològic, en mans de l’enemic, és un majúscul error d’estratègia. I al meu parer, caldria anar aprenent dels errors per a no repetir-los. Com no siga que ens agrade el nostre estat de postració per a continuar legitimant la paradeta i venent el mateix grapat de revistes cada setmana…

oltra_ribo_fallesEn este sentit, un dels grans encerts històrics de Compromís ha sigut voler ser part activa de la cultura popular. Per això és tan positiu vore València ara amb grans pancartes amb Mònica Oltra i Joan Ribó encenent una presumpta falla corrupta; o escoltar dir amb orgull a Enric Morera, inclús en les Corts, que ell és del València CF, no com altres. Sí, d’acord, això potser és folklore. Però crec que no hauríem d’oblidar que el contrari del folklore no és una societat plena, sinó la globalització. I que, per això, en el whatsapp hi ha icones de pantalons vaquers, d’hamburgueses i de carabasses de Halloween. Però no de saragüells, de paelles ni de mocadoraes.

Anuncis

3 comments on “Paella per a tots!

 1. Abelard Saragossà
  18 Març 2015

  Molt bé, Juli. La teua reflexió l’hauriem de tindre molt en compte i l’hauríem d’aplicar ben sovint. S’acosta un període històric més favorable, i segons quina siga la nostra actuació (vullc dir la del valencianisme) obtindrem més o menys. N’hi hauran que voldran actuar com fa trenta o quaranta anys (com mostra el teu article), i probablement no en seran pocs (crec que també dins de Compromís). Per tant, necessitem moltes reflexions com la teua.

 2. Pep Cortell
  25 Març 2015

  Juli, jo estava allí, i les paelles no eren fictícies: la valenciana era autènticament valenciana, i l’altra era una paella de peix, adornada amb colorants alimentaris.
  I Compromís no només participà en la foto sinó que en fou inductor. Per a qui no ho sàpia, tant Joan Baldoví com Eugeni Alemany són de Sueca (i jo també), i des de fa 54 anys fem allí un Concurs Internacional de Paella. Les informacions contrastades expliquen que aprofitant la promoció del Concurs al Congrés (per tercer any consecutiu, convidant a tot el món, sense exclusions) es dugué a cap un acte més de la campanya a favor de la paellaemoji. I clar que convidàrem a tots els partits amb diputats valencians! Deixem el sectarisme per als altres.
  Qui critica l’acció amb l’argument que hi ha coses més importants, com acabar amb l’atur o amb la corrupció, també estarà d’acord amb no llegir poesía o no escoltar Mahler mentre hi haja pobresa energètica o violencia domèstica. O que no es gasten diners en falles.
  Obviar un sector econòmic tan potent com el turisme, que indubtablement ha de ser sostenible, sense oferir alternatives realistes, és suicida. Què volen, que tornem a la construcció?
  Per cert, Juli, la teua paella estarà bona, però jo la cabeça d’alls la pose en l’arròs al forn.
  Cordialment
  Pep

 3. Daniel Climent
  4 Abril 2015

  M’adhereix al comentari d’Abelard Saragossà. El signe fil per randa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 18 Març 2015 by in Societat.
%d bloggers like this: