eljuliet

Un Bloc Compromés amb el País Valencià

Nota sobre l’enquesta de My Word de febrer per a la Cadena SER

Últimament faig molt poc cas de les enquestes a escala estatal, sobretot perquè l’efecte bandwagon (apujar-se’n al tren del guanyador) fa que siga impossible discernir el grau real de suport que té el partit Podemos, eixe partit amb seu a Madrid i líder messiànic que ja ens anomena com toca, Comunidad Valenciana, per a no crear divisió (sic). I perquè, anestesiats tots pel nou partit, pareix que (quasi) ningú es prenga la molèstia de desglossar l’apartat “altres”.

mywordFetes les punxades necessàries (i gràcies que no m’hi estenc), hui en faig una excepció. Vaig al gra. Fa pocs dies analitzàvem en profunditat l’enquesta del CIS, perquè enteníem que, mirant-ne els budells, arribàvem a una informació que, com a mínim, resultava contradictòria respecte a les dades fonamentals d’aquell treball. Eixa informació, però, ens permetia esbrinar que Compromís estava en un 1,01% sobre cens en unes eleccions estatals.

Eixa dada, que es podia (des)qualificar com a excessivament optimista, per molt que matemàticament comprovable, acaba de ser ratificada per un nou treball, en este cas de l’empresa My Word per a la Cadena SER, en el qual Compromís obté un 1% sobre cens (i un 1,5% si hi sumem la simpatia). És per això que faig esta entrada, ja que les dades d’esta enquesta corroboren la hipòtesi que expressàrem ací fa uns quants dies. Eixe 1%, que equival a uns 350.000 vots, seria una magnífica notícia per al partit valencianista.

Les dades directes d’esta enquesta aporten molta més informació. D’entrada, continuen encimbellant a Podemos, a pesar que indiquen que eixe partit perd un 25% del vot de les europees (uns 300.000 sufragis). Pecatta minuta si ho comparem amb els més de 8 milions de vots que els prediuen.

El PP es manté en una espècie de foto fixa en intenció directa: al voltant del 12% (també coincident amb el CIS). Estaríem parlant d’uns 4 milions i mig de votants, que en pareixen pocs però no s’allunyen tant del que obtingueren en europees. En l’espectre de l’extrema dreta nacionalista espanyola, també està ara Ciudadanos, que ve a ser el mateix que el PP però arreplegant tots els qui se n’anaren perquè es quedaren sense controlar Urbanisme al seu poble. És l’abocador per excel·lència del PP, fins a un 20% dels votants de la gavina desemboquen ara en el partit de l’apòstrof, per a sumar un 10,5% en IDV, que equival a uns incomprensibles 3 milions i mig de vots.

De qui s’extrau una informació més completa, en canvi, és del PSOE. I no és gens bona per a ells, val a dir, per molt que s’esforce Metroscopia… Dels pocs vots obtinguts en europees, només repetirien un 35%. I un 36% canviaria el capoll pels redolins de Podemos (que abans pensàvem que eren cercles i ara sabem que són una presa zenital del líder). El PSOE es queda en un 9% d’IDV, és a dir, poc més de 3 milions de vots.

Les dades dels partits de les nacionalitats històriques ens serveixen per a ponderar el percentatge de Compromís. ERC i CiU, amb un 2,6% i un 2,4% respectivament, vorejarien els 900.000 vots cadascun. El PNB, amb un 0,9%, també superaria els 300.000 vots i la resta de partits no estatals assolirien una projecció en vots inferior a la de Compromís: a tall d’exemple, Amaiur n’obtindria 140.000 (pareix improbable este descens tan pronunciat), el BNG 175.000 (excel·lent resultat per als gallecs) o CC 105.000, entre d’altres.

Ens deixem per al final les dades d’IU i d’UPD, que són, al costat del PSOE, els principals damnificats de Podemos segons indica esta enquesta. Tots dos, amb un 3,6% i un 3,4% respectivament, rondarien el milió dos-cents mil vots. Unes xifres decebedores ateses les previsions que manejaven abans de les europees i que, segons com, els pot fornir una collita ben magra en nombre d’escons.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 16 febrer 2015 by in Enquestes.
%d bloggers like this: