eljuliet

Un Bloc Compromés amb el País Valencià

La pregunta 16

Sincerament, crec que des de Compromís estem perdent un temps preciós per a posicionar-nos amb condicions idònies de cara a les eleccions de maig de 2015. Ja em disculpareu el començament in media res, però és que crec que ja ha arribat l’hora de dir les coses pel seu nom: l’elaboració del reglament per al procés de primàries ens farà perdre les eleccions.

Imatge exclusiva d'una reunió de l'Executiva de Compromís

Imatge exclusiva d’una reunió de l’Executiva de Compromís

Mentre que molts col·lectius estan fent una faena impagable, les cúpules dels partits són incapaces d’avançar en una qüestió tècnica que, ben mirat, no li importa a quasi ningú. En realitat, probablement no caldria avançar en res: unes primàries són el que són, i la resta és fer-li el caldo gros a Víctor Maceda, que així pot escriure articles en què llança bilis contra les quotes i, al mateix temps, contra el Bloc, quan és l’únic que no en vol.

Les maniobres confusionàries de Maceda ja les coneixem i tampoc cal que en fem massa cas. Sí que hauríem de fer-ne, però, al cert desencís que va instal·lant-se en la nostra gent: amb quina cara li dius a algú que s’unisca al projecte si estem paralitzats? Amb quin convenciment presentes mocions si no saps com acabarà este ball?

En fi, per tot això estem les bases tan pendents sovint de les enquestes: perquè pareix que ens creguem este projecte més que no els qui tallen el bacallà i volem vore si tot este embolic està fent-nos perdre adhesions o si no. I la veritat és que, després de la d’El País pel 9 d’Octubre, les que han vingut després no són per a tirar coets, diguem-ho planament, encara que permeten unes matisacions que desenvoluparem tot seguit.

L’enquesta autonòmica de Valencia Plaza, inclosa en la nova revista en paper que han llançat, atorga a Compromís un 8,79% sobre vot vàlid, que seria un seriós descens des de les marques al voltant del 13% que havia detectat Metroscopia per a El País els tres últims anys. Sens dubte, seria un resultat paupèrrim, decebedor, ateses les expectatives que havíem arribat a depositar en la coalició. Com a matís, podem argüir que es tracta d’una enquesta amb un mostratge molt escàs (400 persones, quan qualsevol enquesta fiable ha de tendir cap al miler d’entrevistats) i que es va realitzar telefònicament sense tindre en compte més factors de compensació que l’edat i el sexe. En conseqüència, ofereix unes dades que cal agafar amb pinces i atorgar-li la credibilitat justeta.

Pel que fa a l’enquesta del CIS d’octubre, cal començar partint d’una premissa bàsica: si Compromís ha obtingut, com diuen, un 0,3% d’intenció directa de vot, ni de broma dóna això per a una estimació de l’1,1%. Aplicar un multiplicador quasi de quatre és una barbaritat, una llicència esbojarrada que no se sosté amb cap lògica. Per tant, si només tinguérem eixes dades referides a Compromís, estaríem parlant d’un avís a navegants molt greu i que indicaria que les coses, electoralment, no van gens bé.

Tanmateix, hi ha una pregunta del treball del CIS, la 16, que ofereix uns resultats completament contradictoris respecte a la intenció directa de vot. En eixa pregunta, es planteja als entrevistats amb quina seguretat entre 0 (mai de la vida) i 10 (amb tota certesa) votaran o no cada partit polític. Compromís, en este cas, només apareix en 270 de les 2.480 entrevistes del CIS, és a dir, només en les fetes al País Valencià. I els resultats són bons. Són, de fet, molt bons.

Si sumem els percentatges de persones que diuen que votaran amb seguretat de 7, 8, 9 o 10 un determinat partit polític, el resultat sol ser molt similar al de la intenció directa de vot registrada. Això ho podem comprovar en els casos del PP, el PSOE i Podemos. Estos tres partits espanyols, obtenen els resultats següents:

  • PP: 11,7% (IDV) – 12,0% (suma 7, 8, 9 i 10)
  • PSOE: 14,3% (IDV) – 13,7% (suma 7, 8, 9 i 10)
  • Podemos: 17,6% (IDV) – 18,4% (suma 7, 8, 9 i 10)

Com veem, el marge d’error entre una dada i l’altra és escassíssim, de dècimes. I, aleshores, què ocorre amb Compromís? Doncs açò:

  • Compromís: 1,5% (7), 2,2% (8), 1,9% (9), 3% (10) = 8,6%

És a dir, sumant els qui declaren la certesa de 7, 8, 9 i 10, obtenim un 8,6% sobre les 270 entrevistes fetes al País Valencià. És a dir, un 0,94% sobre cens. Una autèntica passada (recordem que en 2011 la dada sobre cens va ser 0,36%). Per tant, què ha ocorregut amb la intenció directa de vot de Compromís? No ho podem saber, però el 0,3 que atorga el CIS coincideix de ple amb el 3% que declara amb seguretat de 10 que votarà a Compromís. Hem perdut pel camí els qui ens votaran amb una certesa de 7, 8 o 9? A mi em sembla poc versemblant. De fet, fins i tot, podem establir una comparança amb els dos anteriors baròmetres, en què el CIS també va incloure esta pregunta. I obtenim:

  • CIS d’abril. Compromís: 2,6% (7), 0,7% (8), 0,7% (9), 2,2% (10) = 6,2%
  • CIS de juliol. Compromís: 2,6% (7), 2,2% (8), 1,1% (9), 2,2% (10) = 8,1%
  • CIS d’octubre. Compromís: 1,5% (7), 2,2% (8), 1,9% (9), 3% (10) = 8,6%

La comparativa, doncs, ofereix unes dades ben bones, com he dit adés. Compromís no només creix en la suma total, sinó que fa una estirada molt significativa en els qui declaren certesa de 9 i de 10, i només davalla en els de 7, de manera que podem extraure’n que el votant pròxim a la coalició va consolidant la seua opció de vot.

Explanat tot això, quina lògica tenen la intenció directa de vot i l’estimació? La IDV no en té, de lògica, perquè no és possible suposar per què algú declararà una certesa de vot de 8, 9 o 10 a un partit i després no diu que el votarà. Ho he plantejat a experts demoscòpics i no en troben l’entrellat. Tanmateix, l’estimació pareix que haja partit de les dades de la pregunta 16. És a dir, del 8,6% valencià, ço és, el 0,94% estatal. Amb este últim valor i una participació estàndard del 72%, Compromís obtindria quasi un 12% al País Valencià i un 1,3% estatal, percentatge que, amb la clàssica cuina demoscòpica, sí que és possible rebaixar a un 1,1%.

Espere, en tot cas, que l’esgotador procés de les primàries no acabe convertint en lletra (i xifra) morta totes estes dades. Encara que alguns pareix que ho estiguen intentant a pols.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 13 Novembre 2014 by in Enquestes.
%d bloggers like this: