eljuliet

Un Bloc Compromés amb el País Valencià

Els budells de l’enquesta valenciana d’El País

Propose en este article que ens endinsem en els budells de l’enquesta de Metroscopia per a El País del passat 9 d’Octubre. Per a fer-ho, mirarem tant les dades publicades al diari com les oferides per l’empresa demoscòpica. Este treball ha constat de 1.500 entrevistes, que conformen una mostra més gran de l’habitual, distribuïdes així: València 600, Alacant 500 i Castelló 400. Si analitzem la situació que se’n desprén per a cada partit, ens trobem dades la mar de reveladores. Comencem.

Enquesta de Metroscopia per a El País

Enquesta de Metroscopia per a El País

Del PP és de qui més informació obtenim a través de diverses preguntes. Fixem-nos com coincideixen algunes xifres: un 19% del cens diu que no veu necessari cap canvi de govern al Consell. Un 18% creu que estan prenent mesures adequades contra la crisi. Un 9% vol que el pròxim president siga Fabra i un altre 9% que ho siga Rita. És a dir, el sostre del PP es troba en eixe 18-19% sobre cens, que pot significar vora un 26% si la participació fóra del 72%. Pareix poc venint d’on venim, però és que en altres preguntes encara queden més avall: només un 14% creu que són els qui millor defenen els interessos valencians i en vot + simpatia repleguen tot just un 15,8%.

El PSOE no mostra dades tan coherents. D’una banda, obté en vot + simpatia un 14,4% i un 12% creu que ha fet una bona oposició. En canvi, només un 9% creu que són els qui millor defenen els nostres interessos i no passen del 8% els qui volen a Ximo Puig de president. Com es trasllada eixe ball de números a vot vàlid? En el millor dels casos per als socialistes, significaria un 20% amb la participació que calculem del 72%. Però, ausades, les altres dades no secunden eixe resultat.

Què? Quina granera podem triar?

Què? Quina granera podem triar?

El cas de Podemos és ben peculiar… i sorprenent. Vegem per què. Obté un 13,5% en vot + simpatia i un 16% diu que vol el seu candidat com a president, siga qui siga (a pesar que això resulte profundament acrític). Ara bé, en el pol contrari, només un 3% creu que són els qui millor defenen els interessos valencians. Què inferim d’això? Doncs que per a estos votants, eixos interessos són secundaris i, per tant, Podemos replegaria vots en clau eminentment espanyola i, paradoxalment, serviria de recer per als qui fugen del PP i, com vorem, d’UPD. És ben difícil, en qualsevol cas, projectar una estimació fiable per a esta formació, ja que, com sabem, està en fase prefundacional, en el nostre cas encara ha de definir-se respecte a si som país, comunitat o vés a saber si regne; i encara no tenen ni programa ni cap cara visible.

Pel que fa a Compromís, cal destacar que l’enquesta contraresta la falsa imatge de debilitat que havien provocat les declaracions de Morera o Oltra fa pocs dies. La formació valencianista no és, ni de bon tros, la principal damnificada per l’aparició, encara massa tendra, de Podemos. Obté un més que digne 10,4% en vot + simpatia, però és que és este el pitjor valor que rep. Un 14% els veu com els millors defensors dels interessos valencians; un 18% vol un president de Compromís (16% Oltra, 2% Morera); i un 27% considera que han fet una bona o molt bona oposició (esta dada la matisarem més avant). La xifra sobre preferència de president és especialment reveladora: si concedim que el 2% que obté Morera és vot decidit per a Compromís, hauríem d’assumir que només la mitat dels qui volen a Oltra com a presidenta (un 8%) acabarien votant-la, perquè altrament no quadraria el 10,4% de vot + simpatia. És això creïble? Com a mínim resulta dubtós, de manera que no pareix desgavellat aventurar per a Compromís una xifra de vot sobre cens almenys similar al 14% que entén que són els qui millor defenen els nostres interessos. I això representaria vora un 19% de vot vàlid.

EU, a pesar del que podríem creure, aguanta amb vigor l’entrada de Podemos. Un 7% de vot + simpatia és matisat a la baixa pel 5% que creu que són els qui millor defenen els interessos valencians i pel 3% que sumen els qui volen a Blanco o a Sanz de presidents. I a l’alça pel 20% que entén que han fet una bona oposició. En qualsevol cas, este últim criteri també ofereix valors molt alts per a Compromís, de manera que podem extraure que, per a molta gent, la tasca d’oposició dels dos partits mereix una bona valoració. En resum, EU pareix que no baixarà d’un 5% sobre cens, això és, prop d’un 7% sobre vot vàlid (com prediu l’enquesta).

El resultat d’UPD és el més colpidor. Només obté un 3,3% en vot + simpatia, que vindria a significar un 4,6% en vot vàlid però que Metroscopia redueix a un 3% d’estimació. L’escassíssim 1% que afirma que són els qui millor defenen els nostres interessos explicaria en part eixa projecció tan decebedora. En l’altra part, hi ha Podemos. A pesar que puga paréixer sorprenent (a mi m’ho havia paregut fins ara), no és esta la primera enquesta que detecta un important flux entre estos dos partits, la qual cosa tindria unes implicacions tremendes: d’una banda, UPD pot haver assistit a la seua decadència quan millor ho tenia per a excel•lir; de l’altra, Podemos no està replegant un vot d’esquerres, com podia semblar, sinó, al contrari, un vot desideologitzat en l’eix esquerra-dreta i, això sí, profundament espanyol en l’eix identitari.

Comptat i debatut, i havent triat el gra de la palla, dels budells d’esta enquesta podem extraure que, amb una participació estàndard del 72%, el PP estaria pel 26% de vot vàlid; PSOE i Compromís un poc per davall del 20%; EU amb un sòl del 7%; i UPD no arribaria al 5% per no molt. Si atorguem no menys d’un 7% a altres formacions (C’s, Demòcrates Valencians, PACMA, etc.), ens queda vora un 15% per a Podemos, just el que li assignen, tot i que este partit és la incògnita més gran de l’escenari polític actual. En qualsevol cas, especialment a l’hora de proposar segons quins tipus d’aliances, seria convenient tindre en compte quin votant és el que està acollint Podemos. I no és, de cap de les maneres, el que en un principi havíem arribat a creure.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 13 Octubre 2014 by in Enquestes.
%d bloggers like this: