eljuliet

Un Bloc Compromés amb el País Valencià

Compromís s’equivoca

Sonia Castedo, alcaldessa d’Alacant, està doblement imputada i, sí, hauria de dimitir. I hauria de fer-ho motu proprio. També hauria de fer-ho l’alcaldessa de Novelda, Milagrosa Martínez, imputada en Gürtel; el president de l’autoritat portuària d’Alacant, José Joaquín Ripoll, imputat en Brugal; o fins i tot Rita Barberà, immersa de ple en el cas Fira de València acabat de destapar. Haurien de fer-ho per decència personal o per simple insostenibilitat de la situació. Justament per este últim motiu ja han dimitit un bon grapat de diputats autonòmics del PP elegits per Alacant, fins al punt que han fet córrer tant la llista que crec que ja van pel trenta-tres de trenta-cinc. Per això Alberto Fabra manté Elisa Díaz, la filla d’Alperi, en son lloc, a pesar de l’hòstia rebatejada en galleta que li deixà anar a una ciutadana (i que, diuen, la deixà sorda).

Però dic que Compromís s’equivoca, i al meu parer ho fa greument, de demanar la dimissió de Castedo muntant un canyaret en la plaça de l’Ajuntament i provocant que la diputada Mireia Mollà i el secretari local d’Alacant, Ignasi Bellido, siguen expulsats del plenari. Ho fa, equivocar-se, en dos plans: un d’ètic i un altre d’estratègic. Amb el primer ja n’hi hauria prou, però desenvoluparem els dos, a vore si així aconseguim explicar-ho a qui pertoque.

tension-partidariosÈticament, l’alternativa a un govern de presumptes corruptes no pot ser un govern de presumptes macarres. Mentre no es demostre el contrari, el PP encapçalat per Sonia Castedo va obtindre una incontestable majoria absoluta en 2011. I si les imputacions que recauen sobre ella, afegides a les esperpèntiques fotografies i converses telefòniques publicades en premsa, no la fan dimitir, ningú té dret a obligar-la a fer-ho. Ho podem demanar. Jo ací ho he fet i ho torne a fer. Podem anar al plenari i lluir uns cartells que ho diguen. Usar les xarxes socials. Però l’objectiu últim no ha de ser, necessàriament, que Castedo dimitisca. Això, insistisc, pertany exclusivament al terreny personal d’ella. L’objectiu ha de ser fer vore a la població que vulga mirar-te (i només a la que vulga mirar-te!) que el PP manté persones imputades per corrupció en càrrecs de gran rellevància. I ha de ser este l’objectiu i no altre, senzillament perquè la dimissió de Castedo (o la de Milagrosa, o la de Rita…) no arregla res. O és que hi ha garanties que el que ocuparà després eixe càrrec està lliure de pecat? De veres, això resulta tan difícil de creure en el PP!

Dimitir, per tant, és un verb que es conjuga en primera persona i no s’haurien d’admetre coaccions. Menys encara si són expressades a través de guirigalls, escridassades i enfrontaments amb la policia. La imatge que hauria d’haver quedat de l’últim plenari d’Alacant és una col·lecció de policies uniformats, la mar d’emprenyats, protegint l’Ajuntament i l’alcaldessa d’una pacífica concentració de ciutadans. Eixa imatge hauria subratllat, de nou, l’enorme distància que hi ha entre el poble i els seus representants. I eixa hauria sigut la veritable i roent derrota de Castedo, Enrique Ortiz i tota la tropa. Però no. En canvi, la imatge que en queda és tota una altra: l’alternativa als corruptes quina és? El caos? La batalla campal?

plenocinco--644x362Entrem, ja, de ple, en l’àmbit estratègic.

Falten menys de huit mesos per a les eleccions autonòmiques i municipals que haurien de canviar l’aspecte de la Generalitat i de molts ajuntaments valencians. La legislatura ha sigut llarguíssima i resumir-la és materialment impossible. Compromís la va començar sent la novetat, l’aire fresc, l’alternativa. En pocs mesos, l’afiliació va créixer com la bromera, com també les dades de les enquestes. Durant estos tres anys i quatre mesos, Compromís ha encapçalat l’oposició, s’ha fet vore en els mitjans, s’ha donat a conéixer entre sectors poblacionals que, potser, en 2011 encara no el coneixien. Cal, per tant, continuar fent una política de consum immediat, de picabaralla, d’avalot? Cal? Em sent bocabadat quan alguns argumenten que l’espectacle de l’altre dia ens dóna visibilitat. Visibilitat? Per a què la volem? Per a semblar uns buscabregues? Uns milhòmens? Uns poca-soltes és el que semblem.

A2-64813727.JPGEl temps de fer eixa política de visibilització (per dir-ho eufemísticament) ha passat. Això, a mitat legislatura, podria tindre trellat. Ara ja no. Ara la crispació no condueix enlloc. Per dos raons: la primera és que hi ha gent que busca, davant de les eleccions, una opció a què acollir-se. I la vol pròxima, propositiva, educada, calmosa, útil. La segona és que hi ha altra gent que sí, que és cert, que com pitjor, millor. Hi ha altra gent que, davant de les eleccions, vol evidenciar el seu descontent, està crispada i vol crispar, fer que tot salte per l’aire. Eixa gent ja té una altra opció que ix molt per la tele. I no, no és Compromís.

L’erro estratègic més gran que està cometent Compromís en algunes poblacions del sud és no haver canviat el xip a mesura que s’acosten les eleccions; i haver ocultat el component valencianista fins al punt que les diferències amb Podemos i EU són ínfimes. Creure que, en una situació com l’actual, tres opcions similars tenen possibilitats d’èxit, és enganyar-se jugant al solitari, més encara quan n’hi ha una que té pancartes més lluïdores que no les teues i via directa en les televisions estatals –justament el que tu no tens.

Renunciar a la teua posició més centrada, renunciar al valencianisme, renunciar sobretot a crear un projecte per a Alacant imbricat en la història i que fomente l’autoestima, és renunciar a massa coses. Encara estem a temps de capgirar-ho, però el que no tinc gens clar és si hi ha voluntat per a fer-ho. Ací, en este escrit, hi ha les raons, ètiques i estratègiques. La resta ja no depén de mi.

Anuncis

7 comments on “Compromís s’equivoca

 1. Ahora los ‘nacionalistas’ de salón, del buen comer y del buen beber se escandalizan porque Compromís sea protagonista en los medios de comunicación… ¿posición centrada y valencianismo en Alicante o Vega Baja? eso es no conocer la realidad… Las críticas, como siempre, vienen de aquellos que nunca, jamás han colaborado ni trabajado ni dedicado tiempo al Bloc ahora Compromís, e incluso han renegado de ellos en ocasiones por interés economicosocial… pobrets

  • eljuliet
   2 Octubre 2014

   Hola, Sonia,
   Gràcies pel comentari. Però crec que m’atorgues uns qualificatius bastant gratuïts. I, t’ho confesse, desencertats. Si vols saber com considere que ha de treballar Compromís al sud, et suggerisc, modestament, que faces una ullada a un article que vaig escriure fa unes setmanes: https://eljuliet.wordpress.com/2014/08/24/dotze-idees-per-al-sud/
   Un salut,

 2. Davonet
  3 Octubre 2014

  Tens raó, Juli. De vegades sembla que es tracta de vore qui crida més fort “dimissió” o “no hay pan para tanto chorizo”; una jugada (la de la denúncia de la corrupció) que ja fan molt bé alguns diputats de Compromís. Si al pancartisme multisigla afegim la por a Podemos i el desig d’alguns de fer un gran front a l’esquerra del PSOE que sume comunistes, postcomunistes, nacionalistes, alternatius, verds, etc., ja li tornem a fer la campanya al PP, que, per altra banda, tampoc ho té tan tan complicat a Alacant: busquen algun cap de llista independent, sense cap passat polític, amb anys d’ètica i èxit professional, amor per la ciutat i quotes pagades a una ONG i dos fogueres i… ja et dic jo que recuperen part de l’espai perdut. Si, a més, l’alternativa són (som?) les masses proletàries disposades a assaltar el palau d’hivern… encara ens la claven moixa (que ningú s’ofenga per l’expressió fal·licotavernària). En fi, m’ha costat, però, per fi, he llegit el teu article. Salut i trellat.

 3. Sergio
  4 Octubre 2014

  A mi el que encara me sorprén és la facilitat amb la que es parla d’un acte on els que opinen no van estar i que va ser pacífica, on la protesta només va voler traslladar-se dins de l’edifici en el moment de màxima tensió. Repetisc: no va haver-hi violència alguna (perquè entrar a l’ajuntament no és un acte de violència, encara que les imatges vulguen traslladar-nos a la presa de la Bastilla de 1789). Crec que determinats calificatius es podrien haver estalviat.
  Compromís porta molt de temps fent oposició i demanant la dimissió de Castedo. Quan altres organitzacions no es van menejar, nosaltres hi estàvem. I s’ha fet amb un estil propi, des del respecte, però éssent incissius, pressionant, amb humor i ironia també.
  No entenc per què s’afirma que hem abandonat o ocultat el valencianisme, quan això és mentida (i no sé si pensar que és una mentida interesadament expressada). M’agradaria saber les proves en què es basa l’afirmació. De la mateixa manera, no crec que siguem homologables a Podemos o Esquerra Unida (la gent no ens homologa; acosta’t un dia i pregunta al carrer).
  Per a finalitzar, pense que la realitat socioeconòmica i cultural del sud és complicada. Molta gent està passant-ho molt malament, altres estan desesperats o tenen por. La gent no té temps i votarà pel canvi i per una opció amb possibilitats de governar. Aparèixer com una opció guanyadora és vital i això és quelcom que té ara mateixa Podemos. Ara bé, nosaltres ens diferenciem d’ells en que som una opció més amable i respectuosa (que no vol dir centrista; som esquerra moderna i alternativa, collons!), ecologista, oberta, i que comptem amb gent del món associatiu i intel·lectual que ens aprofiten per a generar alternatives i propostes de futur i de qualitat. Això no té res a vore amb allò que s’ha comentat en este article que dóna una visió simplista de l’acció del col·lectiu de Compromís per Alacant.
  Torne a repetir que m’encanta vore debat, però crec que l’anàlisi ha d’estar rigurós i este no és el cas, especialment perquè no té en compte que CxA no té encara representació institucional (qui pensa que s’ha de fer política propositiva si encara no pot fer política d’oposició? Caldrà fer les dues coses, però és evident que una oposició contundent és molt més atractiva que cap de les propostes, malhauradament), crec que no s’és totalment conscient del que és viure en la segona ciutat més poblada del país éssent governada per una colla de lladres estant les proves damunt la taula, de la mateixa manera que s’afirmen mentides com l’abandonament del valencianisme o la manca de projecte per un Alacant amb autoestima.
  No vull ofrendre ningú, però crec que abans d’escriure una publicació com esta, es deuria d’haver redactat amb la col·laboració o al menys rere alguna entrevista de gent d’Alacant. Gràcies de totes formes per l’article. Salut.

  • eljuliet
   4 Octubre 2014

   Gran resposta, Sergio.
   Ara no puc comentar-la, però crec que faries bé de fer moure el teu escrit per les xarxes.
   En parlarem.
   Una abraçada,

  • eljuliet
   4 Octubre 2014

   Hola de nou,
   Algunes consideracions:
   1. Si jo he intentat informar-me’n al màxim i el que em trobe és que tots els mitjans (tb La Veu) destaquen l’expulsió de Mireia i Natxo, supose que la gent normal rebrà la mateixa informació.
   2. A un senyor molt important de Compromís, quan intentàvem muntar un col•lectiu a Asp, li preguntaren si érem nacionalistes. El senyor, quan els del Bloc no miraven, respongué “no, qué va”.
   3. Què et pareixeria que al costat de la pancarta de “Bienvenidos…” (per què en castellà?) n’haguéreu posat una altra que diguera: “La història d’Alacant no mereix una alcaldessa com Castedo”?
   4. Compte! “Centrada” no significa “centrista”. Jo no sóc de centre.
   Un salut,

   • Sergio
    4 Octubre 2014

    1. Tenim un problema de prejudicis per esta regió. La gent iguala nacionalista amb independentista. Compromís com a formació no és independentista (encara que nosaltres estaríem a favor que es votara una cosa així si calguera i si la gent ho demanara). Potser amb la negativa es vulguera dir que no som independentistes. Nosaltres com a formació som nacionalistes/valencianistes. En qualsevol cas, l’opinió d’una persona no respon a la d’un col·lectiu. També, l’estratègia comunicativa d’un col·lectiu és respetable, i això no canvia la realitat d’un col·lectiu que té un base (no és el cas de Podemos, on l’estratègia comunicativa de “no som ni de dretes ni d’esquerres” ha permitit que comunistes i fatxes s’hagen sumat al mateix carro, però això ha passat per la manca absoluta d’implantació territorial de les bases).
    2. L’expulsió de Mireia i Natxo ha sigut totalment pacífica. No cal més que vore les imatges. A més, jo que porte la comunicació de JaC Alacantí també m’he llegit tot el material publicat i tots els mitjans han destacat que l’expulsió va ser tranquila/pacífica.
    3. Quant a la pancarta, crec que vas ser tu el mateix que va recomanar que al sud utilitzàrem el castellà en la comunicació, i precisament perquè eixa pancarta posa el que posa (i és enginyosa) hem eixit ben gran en eldiario.es, en quasi tots els articles mencionen la nostra pancarta i la primera vegada que la vam intentar traure va eixir la frase com a títol d’un article a El Mundo, destacant Compromís per Alacant quan hi havía altres associacions i partits polítics que també havien fet accions al mateix lloc i el mateix dia.
    4. Estem centrats. Opció centrada és una opció concentrada en un objectiu. Crec que no hem perdut en cap moment els papers. No estem desesperats com pot estar EUPV per arribar a acords electorals. Sabem el que volem i hem pensat molt la manera d’arribar a més gent i que ens creguen la millor opció per a 2015 (especialment després de les europees, hem estat fent autocrítica quan tot el món estava celebrant els resultats).

    Visc convençut que som la millor opció. Treballem per un projecte de futur, en positiu i honestament. Potser no tinguem pancartes tan lluïdores i això ho podríem parlar, però crec que la nostra pancarta portava un missatge. Altres apareixen en actes només per fer propaganda partidista. Nosaltres portem un missatge. El sectarisme mai ha fet bé a este país, i no volem presentar-nos com una força de canvi per a què després no canvie res.

    Aprecie molt el teus comentaris i que m’hages contestat. Ens vorem prompte, i espere que amb un somriure 😉

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 2 Octubre 2014 by in Alacant.
%d bloggers like this: