eljuliet

Un Bloc Compromés amb el País Valencià

L’enquesta europea de Metroscopia

Com bé sabeu tots els qui, en alguna ocasió, heu llegit alguna entrada política d’este bloc, podem afirmar sense faltar a la veritat que les enquestes de hui dia tenen més forats que un colador i que fallen més que una escopeta de fira. Els problemes que solen tindre es poden circumscriure a dos: d’una banda, no pregunten bé; i de l’altra, cuinen massa. El primer és degut a la incapacitat de les empreses de penetrar en el pensament dels enquestats, mentre que el segon és degut a l’afany de no posar en risc les subvencions que reben els periòdics que les encarreguen.

Veges a vore si t'enfites!

Veges a vore si t’enfites!

De totes les empreses demoscòpiques, si n’hi ha una que s’està cobrint de glòria els últims mesos, eixa és Metroscopia, la que treballa per al periòdic El País, antany un diari respectable, hui ja no. Metroscopia, inquirint per les eleccions generals, va arribar a situar el PP i el PSOE pels voltants del 23% allà pel mes de juliol de 2013. I, en ple estiu, va canviar el mètode i l’orde de les xifres, fins al punt que va començar a situar-los a tots dos pel 32%. La prova del delicte la podeu vore ací, en la gràfica que ofereixen ells mateixos, en la qual, màgicament, desapareixen les referències anteriors a l’agost de l’any passat. Sospitós, itat?

grafic_metroscopiaEls excessos de cuina, que entronquen directament amb la més sofisticada escola de nouvelle cuisine, van provocar que els malalts d’enquestes, com ara el qui escriu, és a dir, jo, passàrem a fixar-nos en la intenció directa de vot (IDV) com qui, assedegat, es capbussa en un oasi. La IDV té unes virtuts significatives, alguns defectes i alguns excessos. Però, almenys, es tracta d’una matèria primera en brut, sense additaments ni edulcorants que en rebaixen (o en capgiren) el gust. És a dir, ve a ser com l’hamburguesa de les enquestes.

Intenció directa de vot

Intenció directa de vot

Per a valorar la IDV, necessitem, això sí, partir d’una mostra suficientment nombrosa que la faça fiable. Les de Metroscopia es basen en 1.200 entrevistes, una bona quantitat, però el defecte que presenten, al meu parer, és que, com deia adés, no pregunten bé, de manera que, en l’últim baròmetre per a les eleccions generals, entre vots en blanc, no sap, no contesta i no vota, un 48% dels enquestats no els respon res i, per tant, els concedeixen una parcel·la enorme per a aplicar les millors receptes de cuina que coneixen, les quals, oh casualitat!, sempre acaben fent pujar el colesterol i l’àcid úric, és a dir, el PP i el PSOE.

Dic tot açò per a poder ponderar com toca l’última enquesta d’esta empresa, la que pregunta per les eleccions europees, concedeix a la Primavera Europea un 1,8% d’estimació i faria a Jordi Sebastià eurodiputat. Per a analitzar-la convenientment, prescindiré de les dades generals d’estimació de vot (empat entre PP i PSOE a 32%, vos sona la xifra?). I em centraré únicament en la IDV, que amb una mostra ben triada pot ser bastant orientativa. Ací tot seguit teniu el quadre que ofereixen:

quadre_metroscopiaFixeu-vos, en primer lloc, en les dades del PP i del PSOE: un 15,8% i un 12,1% respectivament. Això indica que, d’empat tècnic, com volen vendre, res de res. En les europees hi haurà una victòria sòlida del PP (no em pregunteu per què). O, millor dit, una debacle brutal del PSOE. Amb un cens de 35 milions de persones, eixos percentatges indiquen que el PP rebrà vora 5.530.000 vots i el PSOE uns 4.230.000 (recordeu que en 2009 superaren amb escreix els sis milions de vots cada un). Si encerten la participació (preveuen un 43%), els percentatges respectius serien d’un 34,8% i d’un 28,2%. El descens de tots dos és tremend, però l’alta abstenció pot llavar-los la cara amb percentatges decorosos, que minvarien estrepitosament si augmentara la participació.

El 6,7% assignat a IU constituiria una dada més que digna per a esta coalició, que es traduiria en uns 2.345.000 vots i amb un percentatge estimat del 15,6%. En canvi, el 3,3% atribuït a UPD em fa pensar que el partit de la senyora Díez s’ha pegat una bona cabotada contra el sostre. No és l’únic cas en què UPD descendeix dramàticament en IDV (també li ocorre en l’últim treball d’ODEC per al PSPV, on a penes obtenen un 3,5% en intenció declarada per a les Corts Valencianes). El 3,3% en unes europees, amb una participació tan baixa, encara dóna lloc a unes dades salvables, de vora 1.155.000 vots i un 7,7%. Però el 3,5% sobre cens per a les valencianes, amb una participació estàndard del 70%, significarien uns 122.500 vots, un 5% exacte i unes quantes taquicàrdies.

jordi_sebastia

Jordi Sebastià, el candidat de Compromís en la Primavera Europea

Em fixaré, per acabar, en les dades de la Primavera Europea, és a dir, de Compromís i d’Equo (Metroscopia no ofereix valoració d’IDV per a la Chunta Aragonesista). El 0,5 que manifesta que votarà Compromís significa (i no és banal la xifra) que els valencianistes replegarien per si sols una collita de 175.000 vots i un hipotètic 1,17%. Sumats a la valuosa aportació d’Equo (un 0,7% d’IDV), Primavera Europea assoliria més de 420.000 vots i un excel·lent 2,8% que, atenció, estaria molt més pròxim a assolir un segon diputat (caldria arribar al 3,2%) que no a quedar-se sense representació (caldria baixar de l’1,6%).

En definitiva, en llevar la malesa, fins i tot d’una mala enquesta es pot extraure informació valuosa. En este cas, informació que ens ha de servir per a carregar les piles i per a continuar fent força perquè Jordi Sebastià arribe a ser el primer eurodiputat valencià i valencianista de la història.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 29 Abril 2014 by in Enquestes.
%d bloggers like this: