eljuliet

Un Bloc Compromés amb el País Valencià

Desmuntant un text arter

El passat 29 de gener, el periòdic digital La Veu del País Valencià va publicar un article de Víctor Maceda, autopresentat com a “responsable de política valenciana al setmanari El Temps“. El text, titulat “El Bloc ja no és el Bloc”, reuneix tan alt grau de trampes dialèctiques, que no vaig poder evitar escriure-hi un comentari, que tot seguit reproduïsc amb algunes variacions.

Reunió de l'Executiva de Compromís en què s'aprovà el reglament de primàries.

Reunió de l’Executiva de Compromís en què s’aprovà el reglament de primàries.

Vaja per endavant que crec que Compromís pot ser criticat amb raons certes pel llarg procés que estan protagonitzant per a establir el reglament de primàries. De fet, jo mateix he criticat la coalició per això, en privat i en públic. Però considere que és profundament capciós dir açò:

“[Compromís és] un partit amb més democràcia interna que no el PP, sens dubte, però que no pot presumir d’encarnar la democràcia participativa plena.”

Eixa frase és per a emmarcar: parcial, insidiosa, mesquina. Perquè de miracle no compara la democràcia interna de Compromís amb la del Partit Comunista Xinés. El que fa Maceda és amollar una veritat conscientment a mitges. Com fa en tot el text, vaja. Es podria fer una anàlisi llarguíssima, títol inclòs. I voríem que, amb uns pocs afegits, convertiríem eixes mitges veritats (que com a tal esdevenen fal·làcies), en una visió veraç i crítica, però no sensacionalista i partidària. Vegem com quedarien algunes afirmacions amb uns lleugers retocs de verisme i objectivitat. Per exemple:

El Bloc ja no és el Bloc” > “El Bloc ja no és només el Bloc”
Un partit amb més democràcia interna que no el PP” > “Un partit amb més democràcia interna que no el PP, el PSOE o EUPV
El Bloc (…) continuaria fora de les Corts (…) amb l’únic suport d’aquells electors (…) capaços de pair l’aliança amb CiU” > “…pair l’aliança amb CiU, inevitable, almenys en part, pel veto d’ERC
Un partit amb els problemes propis de tots els [tres] partits…” > “Un partit amb els problemes i les virtuts propis de tots els [tres] partits…”

Per a exemplificar més clarament la rellevància d’estes mancances, posaré ara un exemple positiu. Mireu:

Els afiliats del Bloc han d’assumir que Compromís no és –estrictament– una força nacionalista

Sense l’adverbi entre guions, l’afirmació hauria pecat del que pequen les frases anteriors: seria parcial i estaria dient mentira per no ser veritat completa.

A més, a més, hi ha unes quantes incongruències (o hipèrboles, o inexactituds), com per exemple:

  • Afirmar que el Bloc ha conviscut amb la dreta catalana i l’ecosocialisme valencià, perquè no es pot equiparar concórrer amb CiU circumstancialment a unes eleccions europees fa cinc anys, amb formalitzar una coalició estable amb IdPV i Els Verds al nostre país.
  • Argüir que el Bloc ha experimentat un viratge discursiu en matèria econòmica i ecològica, quan la petició d’un concert econòmic responsable, les polítiques de l’Economia del Bé Comú, la reclamació del deute històric, la defensa del territori valencià, etc. formen part de l’ADN del Bloc.
  • Prendre partit per Oltra i el seu desig de tindre un grup parlamentari “coral” i, poc després, amollar que “la democràcia participativa plena és incompatible amb cap quota“. (Per cert, si eliminem l’adjectiu plena, l’última frase quedaria invalidada.)

Al marge de tot açò, pot ser un article crític a tindre en compte, per molt que el to que usa Maceda poc té a vore amb el que sol usar quan parla d’altres partits (cf. “Puig hissa les sigles”, en El Temps, 1.531).

Anuncis

One comment on “Desmuntant un text arter

  1. Abelard Saragossà
    31 gener 2014

    Així és com cal actuar cada volta que facen demagògia contra el Bloc. Molt bo, Juli. Pel que fa a la maniobra, no és gens nova: des del principi de l’antecedent del Bloc (la UPV) qui està darrere de Maceda intenta que el valencianisme polític no qualle. Pel que fa al beneficiari (a més de l’impulsor), apareix en el teu article.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 31 gener 2014 by in Periodisme.
%d bloggers like this: