eljuliet

Un Bloc Compromés amb el País Valencià

Que açò és què? Periodisme?

Exactament hui, el mateix dia en què m’he assabentat que l’inefable Rafael Maluenda està disgustat perquè, segons ell, el renovat Nou (és a dir, l’antic Canal Nou) manipula la informació en contra del PP (Maria Santíssima, guarda este home ans que li passe cap mal), he tingut l’ocasió de llegir en el número 1.531 de la revista El Temps el pretés reportatge que Víctor Maceda dedica al nou PSPV de Ximo Puig, titulat «Puig hissa les sigles». I en dic pretés perquè, per a lloar la tasca del morellà, hi apareixen joies com la següent: «Puig ha assistit a homenatges a Al Tall, Vicent Andrés Estellés, Ovidi Montllor i els maulets; ha acudit a les Trobades d’Escoles en Valencià i ha reivindicat Joan Fuster.» A Maceda li ha faltat dir que, a més, Puig s’ha comprat una traducció catalana de Harry Potter i que veu el Polònia setmana sí, setmana també.

Ximo Puig amb la samarreta del PSPV celebrant que ja és president de la Generalitat.

Ximo Puig amb la samarreta del PSPV celebrant que ja és president de la Generalitat.

Apologies com eixa, sense un gram d’esperit crític i d’un triomfalisme exagerat són les que et fan desconfiar tant, fins a l’extrem, de l’ofici de periodista hui dia. Quan una revista del prestigi i la història que ja acumula El Temps és capaç de mantindre la política de neteja de cara del PSOE fins al punt d’esdevindre ridículs, tens clar que alguna cosa continua fallant ací, entre nosaltres.

Eixa complaença exagerada cap a alguns sol caminar de la mà de la falta d’anàlisi rigorosa cap a altres. Això és el que es detecta en l’article del mateix autor que, amb el títol «Ni Morera ni Oltra», publica el diari electrònic de recent creació i molt destacable paper, La Veu del País Valencià. Si, com a lector, esperes alguna cosa d’escrits d’este caire, és que no es queden en la superfície, en els tòpics o en les obvietats, perquè, per a eixes coses, ja tenim molt on triar, des d’El País fins al Levante, passant per Las Provincias i tants altres. Doncs bé, al meu parer, amollar textos com el següent està molt més prop de l’opinió capciosa i l’elucubració xafardera que no del periodisme d’investigació: «El discurs de la coalició a les Corts –la crisi com a estafa, l’austericidi, la negativa a pagar el deute impropi– no ha evolucionat gens, la complicitat personal se’n ressent i, així, la fidelització de noves capes de la població resulta més dificultosa, sobretot de la Marina i l’Alcoià cap avall

Per què no s’aplica la mateixa vara de mesurar per a tots? Vull dir: que els altres partits que han fet evolucionar el discurs? I això, de quina manera pot fer ressentir la complicitat personal? Que m’ho expliquen, sóc tot orelles. Per a acabar-ho d’adobar, i per si en teníem poc, mescla en eixa frase un ingredient infal·lible (i ausades inevitable) sempre que parlem de nacionalisme valencià: la vigència de la línia Biar-Busot, quin gran descobriment! La pregunta que em faig és què té a vore el nas per a córrer: ¿que un discurs evolucionat i unes relacions d’allò més enrotllades faran que les capes de població del sud simpatitzen per fi amb Compromís?

La mateixa falta d’anàlisi i d’objectivitat es pot observar en qualsevol mitjà clàssic. I encara que açò no suposa cap novetat ressenyable, no vull deixar de subratllar alguns deixos significatius. Per exemple, en el mateix número de la revista El Temps a què he al·ludit adés, hi ha també un reportatge, això sí, molt menys apassionat (quasi diria que avorrit), titulat «La València que roda pel cap de Joan Ribó». Vegen a vore si troben alguna al·lusió a Compromís en el sumari o el titular. Al més pur estil d’El País, tot just esmenten el nom de la coalició dins del cos de la notícia i per a fer-la formar part del meravellós tripartit que ens ha de salvar de tots els mals (i fer president Ximo Puig, val a dir).

Igualment, en el teòric gran periòdic de l’esquerra valenciana, el Levante, fa pocs dies, en concret el setze d’octubre, davant del contundent discurs que Joan Baldoví havia pronunciat en el Congrés dels Diputats per reivindicar un finançament just, només se’ls ocorre titular la notícia amb una gracieta: «Baldoví se disfraza de José Mota en el Congreso». No, Baldoví no s’havia disfressat de res, Baldoví havia dit, reelaborant l’acudit del còmic manxec, que a València entren molt poques gallines, mentre que n’ixen moltes. Entendria eixe titular en qualsevol diari al·lòcton, madrileny per a més senyes, però no en un d’autòcton. Com és possible que un diari d’ací es quede només amb eixa anècdota per a banalitzar-la? Tan frívols són? Tan sobrats estan? Teòricament, són periodistes: no tenen res a dir respecte a l’espoliació que patim els valencians? Tanta gràcia els fa que algú reivindique el que és just?

Per sort, no tot són males notícies en l’àmbit valencià dels mass media. Fa temps que volia destacar alguns dels mitjans electrònics que tracten d’oferir una informació veraç, ponderada i equànime: els diaris Valencia Plaza, La Veu del País Valencià, Ara Multimèdia o el blog La Paella Rusa són autèntiques troballes en el context actual. Que tinguen llarga i pròspera vida, perquè són un oasi en què podem arrecerar-nos enmig de tanta desolació.

Anuncis

One comment on “Que açò és què? Periodisme?

  1. Blanc i en botella
    5 Novembre 2013

    El Temps periodisme de qualitat? Des de fa molt l’únic salvable d’eixa revista és l’article de Der Spiegel. La resta no és més que un panflet a favor dels PPCC sense cap mena de crítica i on tot és de color de rosa, llevat Madrid, que és la causa de tots els mals.

    I de retruc, com que el creiximent de Compromís fa perillar el 0’5% de la sucursal valenciana d’ERC s’ha de carregar contra ells i afavorir els possibles rivals com el PSOE.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 25 Octubre 2013 by in Periodisme.
%d bloggers like this: