eljuliet

Un Bloc Compromés amb el País Valencià

Sobre les primàries de Compromís

Les primàries de Compromís continuen sent una ferida oberta, per desgràcia sense expectatives immediates de cicatrització. Per esta ferida, es dessagna a glopades bona part del crèdit acumulat per la coalició durant els últims anys; però, a pesar d’eixa evidència, pareix que els membres coalitzats no troben la fórmula, o no la busquen a bastament, per a taponar-la i frenar la sagnia.

Compromís, molt més que quotes.

Compromís, molt més que quotes.

Compromís va funcionar al principi a base de quotes: el Bloc representava un 60%, Iniciativa un 35% i Els Verds un 5%. Els èxits de 2011, l’arribada de nous simpatitzants sense afiliació prèvia a cap partit i les optimistes previsions de cara al futur van provocar que Iniciativa i Els Verds proposaren un sistema obert de primàries per a elegir el candidat a presidir la Generalitat, que sens dubte afavoreix a Mònica Oltra gràcies a la gran adhesió social que genera.

El Bloc, que sense eixe sistema podria fer valdre el seu pes per a decidir el cartell electoral, ho va acceptar perquè unes primàries ben fetes mobilitzen positivament la societat i perquè, al marge del cartell electoral, es podia vore molt beneficiat a l’hora de determinar la resta de candidats, que ja no competirien amb la líder d’Iniciativa.

Doncs bé, una vegada acordada la celebració de primàries obertes per a definir la persona candidata a presidir la Generalitat, és quan a Iniciativa i Els Verds els entren els dubtes i plantegen un retorn al sistema de quotes per a definir la resta de candidats. Emparats en la defensa de la pluralitat de Compromís, aposten per un sistema en què els llocs imparells de les candidatures siguen triats per primàries, i els llocs parells per quotes, això sí, recalculades: el Bloc un 55%, Iniciativa un 30%, Els Verds un 5% i els afiliats directament a Compromís un 10%; xifres que, al comú de la ciutadania, els deuen interessar més aïna poc.

Canviar el sistema inicial de quotes per a optar per un altre de primàries pot paréixer (a mi m’ho pareix) una bona idea, un bon pas. Però, per contra, limitar el sistema de primàries a través d’un filtre en forma de subsistema final de quotes pot no paréixer-ho ja tant (a mi, de fet, no m’ho pareix). Només exigeix un retoc d’eixes dimensions aquell que no està segur de les pròpies forces i necessita que un reglament li garantisca la presència en els llocs d’eixida.

A més, al·ludir a la pluralitat de Compromís per a legitimar el retoc final en funció de les quotes implica cometre un contrasentit que vull subratllar: a on més pluralitat hi ha és en l’elecció dels ciutadans, de tots els qui hi voldran participar. Jo puc preferir a Enric Morera, o qui sap si a Enric Nomdedéu, per davant de Mònica Oltra, però si és esta l’elegida no voldria que cap quota la relegara. De la mateixa manera, si fóra un ciutadà que, finalment, es decideix a col·laborar amb Compromís participant en les primàries, no m’agradaria ni entendria que, en acabar el procés, l’opinió aportada per tots haguera de ser matisada per un intricat sistema de quotes. Supose que em sentiria decebut.

En definitiva i per resumir, voldria demanar a qui pertoque: resoleu prompte este assumpte i no permeteu que esdevinga avalot. El nostre poble i el nostre país ho necessiten i, també, ens necessiten. Si volem consultar l’opinió a la ciutadania, fem-ho. Però fem-ho amb totes les conseqüències. Sense pors i sense matisos. Sense reticències ni filtres. Sense quotes. És fàcil i arribarem més lluny.

Anuncis

3 comments on “Sobre les primàries de Compromís

 1. Pepe Ferrando
  25 Setembre 2013

  Juli, tens tota la raó. La proposta de parell i imparell em sona a les eleccions de Cánovas del Castillo, que estaven pactades perquè unes vegades guanyaren els Conservadors i altres el Partit Liberal, i amb la proposta de parell-imparell per a què servixen les eleccions, si els llocs par son pactats?. I si n’hi ha, que siguen extensibles a tots els ciutadans, com en America, que tinguen interés, simple interés, per Compromís. La democràcia es demostra des de baix.

 2. Jordi
  25 Octubre 2013

  Crec que les primaries estan portant a la coalició a un carreró sense eixida per no donar una reial alternativa política.Demanar primaries obertes que respecten la paritat i la pluralitat sense donar els mecanismes que elsgarenteix és una ambigüitat.Jo vaig enviar un borrador com afiliat de Gent de compromís on donava una alternativa.Crec que la solució esta en demanar a l’afilat,adherit o simpatitzant que complisca eixa pluralitat per a validar la seua butlleta.Si ,per no allargar me,es demana un 60% de paritat entre homens i dones ,no cal fer llistes cremalleres ni quotes,el resultat de totes les butlletes serà pròximala paritat.El mateix amb la pluralitat i la diversitat de la llista,hi han mecanismes plenament democràtics.Bo espere que pel bé de la coalició tot és resolga.

 3. Retroenllaç: Desmuntant un text arter | eljuliet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 23 Setembre 2013 by in Compromís.
%d bloggers like this: