eljuliet

Un Bloc Compromés amb el País Valencià

L’impàs de Compromís

Durant els primers dies del mes d’agost, hem conegut dos enquestes electorals a escala estatal que ens pareixen dignes de ser comentades des del punt de vista valencià. Ens centrarem primer en la que elabora mensualment l’empresa Celeste-Tel sobre un total de 1.100 entrevistes telefòniques i que atorga a Compromís un 1,3% de vot i tres diputats, un per Alacant i dos per València. Tot i que es tracta, sens dubte, d’unes molt bones dades, al meu parer cal destacar que esta empresa havia arribat a atribuir a la coalició valencianista fins a un 1,9% de vot i que, al llarg dels últims mesos, ha reflectit un lleu però continuat descens que no ens hauria de passar desapercebut si no volem pecar d’inconscients (o, encara pitjor, de panxacontents).

Últims tres baròmetres del CIS.

Últims tres baròmetres del CIS.

Esta dinàmica negativa ha caminat de la mà del llarg i tediós procés de composició del reglament de primàries al si de la coalició. No pareix, en cap cas, que la coincidència siga casual o innòcua, sinó més aïna al contrari. L’activitat política de Compromís, especialment pel que fa als àmbits nacional i d’enfortiment de la marca, s’ha vist molt atenuada des de ja fa massa mesos i, tal volta, alguns partits membres de la coalició farien bé d’analitzar si l’opció electoral que representen i, més encara, este país en conjunt, poden permetre’s el luxe d’allargar tant un debat tan allunyat dels anhels del carrer i tan propi de partits polítics que només aspiren a mantindre cadiretes. Que, davant de tot açò, una certa premsa haja exposat els budells de les negociacions a la vergonya pública, tampoc es pot considerar un espectacle gens gratificant.

La segona enquesta que comentarem és la trimestral del CIS, tradicionalment ben contrària als interessos dels partits valencianistes, adés el Bloc, Compromís ara. Este estudi es basa en poc menys de 2.500 entrevistes in situ, de les quals vora un 10%, és a dir, unes 250, són al País Valencià. A Compromís el projecten fins a un 0,9% de vot (quan, recordem-ho, venim d’un 0,51%). És, al meu entendre, una dada bona, però encara ho és més si ens fixem en la intenció directa de vot: un 0,8%. Això vol dir que 20 persones de les 250 entrevistades al nostre país han declarat obertament que votaran Compromís. En el cas que ens en pareguen poques, podem contrastar la xifra amb la que obté el partit Foro Asturias Ciudadanos, que en 2011 fou el més pròxim numèricament a l’opció valencianista, ja que hi va obtindre 99.000 vots per 125.000 de Compromís. Doncs bé, han declarat que votaran el partit de Cascos un total de… zero persones. No obviem que també es tracta d’un partit emergent, que creix com a resposta a la caiguda del bipartidisme, però tot i així la distància entre les xifres obtingudes és abismal.

Atés tot això, quina interpretació podem extraure d’eixes 20 persones que afirmen que optarien per Compromís? En unes eleccions amb una participació moderada de vora el 65%, lluny de les previsions baixíssimes de vora el 50% que indiquen algunes enquestes i que ens semblen profundament errònies, al País Valencià votarien unes 163 persones de les 250 entrevistades. Percentualment, Compromís obtindria un 12,3% de vot, que en l’àmbit estatal fregaria l’1,3%, casualment (o no) la mateixa xifra que ofereix Celeste-Tel.  Quedem-nos, però, amb el nombre exacte, eixe 12,3% partit per deu que representaria un 1,23% a escala estatal. Comparat amb el 0,51% de 2011, implicaria multiplicar per 2,4 aquells resultats, de manera que si aplicàrem l’augment homogèniament a les tres circumscripcions valencianes, obtindríem a Alacant un 7,44% de vot i un diputat (la fita sol situar-se en el 6,5%), a València un 14,4% i dos escons (la fita per al tercer vorejaria el 16%) i a Castelló el 9,6%, sense diputat però no massa lluny (caldria un 12,5% més o menys).

Les dades, en suma, són encoratjadores: si es consolida el creixement que s’albira a hores d’ara, els tres diputats poden esdevindre un horitzó molt possible. En canvi, un lleu estiró, una pujada que ens duguera de l’1,3% a l’1,5%, ens obriria de bat a bat les portes dels cinc diputats i, amb una certa arquitectura dialèctica, del grup parlamentari propi. Eixa possibilitat potser no és del gust d’alguns, almenys dels qui elaboren les notícies en RTVE, com vam poder vore quan, en esmentar les dades principals de l’estudi del CIS, van arribar a informar sobre partits com el BNG o CC, que obtindrien uns resultats inferiors als de Compromís, però, en canvi, dels valencianistes no van dir-ne ni pruna.

A pesar de tots estos comptes positius que encara podem extraure, no em sembla gens convenient tancar este article amb un excés de triomfalisme. Per a mi, no és negligible el descens progressiu registrat per Celeste-Tel. Sense ser alarmant, és un indicador que cal estudiar seriosament. Si Compromís vol ser una opció creïble, una esperança per a redreçar el nostre país, una veu digna de representar el poble valencià allà on siga, necessàriament ha de passar pàgina a la inacció d’estos últims mesos i enfilar decididament el camí que els convertisca en partit majoritari dels valencians. Per a aconseguir-ho, disposen de dos cartes realment valuoses: unes primàries que, després del llarg procés de composició, seran obertes a tota la ciutadania (no com el paripé que fan altres de tant en tant); i, sobretot, l’empenta de tots els col·lectius locals quan s’acosta una convocatòria electoral.

Anuncis

One comment on “L’impàs de Compromís

  1. Vicent Martinavarro
    7 Agost 2013

    Estic molt d’acord amb els teus raonaments, esperem q ls primaries x a les europees siguen un bon trampoli x a ls consolidar el projecte x a ls locals i. Corts val., si es q no son aquesta tardor

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 7 Agost 2013 by in Compromís.
%d bloggers like this: