eljuliet

Un Bloc Compromés amb el País Valencià

Novelda, sense rumb

Com més complexa és una situació, més necessari es fa tindre un full de ruta fiable capaç de superar-la. Quan el PP va accedir al govern municipal de Novelda el maig de 2011, havia tingut temps de sobra –tota una legislatura– per a analitzar en profunditat les dimensions d’esta crisi econòmica i plantejar polítiques que ens ajudaren a deixar-la arrere. Almenys, això ens volien fer creure, quan l’aleshores candidata, Milagrosa Martínez, posava ben tesa davant dels fotògrafs just a la porta de l’oficina de l’INEM, emulant l’actuació que també protagonitzaria el seu líder, Mariano Rajoy, amb la mateixa falta de resultats. Perquè, com sabem, l’èxit electoral del PP no ha comportat cap alteració màgica de les coses: ni sabien com frenar la destrucció d’ocupació, ni tan sols havien dissenyat cap fórmula per a intentar-ho.

Comment tu t'appelles? Je m'appelle Mila.

Comment tu t’appelles? Je m’appelle Mila

Però no passava res: a Novelda, igual que al conjunt d’Espanya, el PP sabia que podia confiar en una immillorable coartada per a justificar la seua incapacitat: l’herència rebuda. Al·ludir insistentment a això ha sigut, per a ells, un autèntic baló d’oxigen, al qual encara recorren sense patir ni un poquet de vergonya. Ara bé: a punt de complir la mitat de la legislatura, el conjunt de la ciutadania esperaria que ja haguera arribat l’hora de deixar de mirar al passat i, en canvi, estigueren procurant una solució per al present i el futur immediat, tan plens els dos de penombres.

Just al contrari, la nostra quotidiana realitat s’obstina en una evidència palmària: el PP no té cap full de ruta, ni té cap brúixola que ens indique per a on està el camí d’eixida. Vam passar el primer any de mandat de Milagrosa mirant arrere i parlant dels jornals dels regidors, com si qualsevol d’eixes dos coses poguera arreglar res. I miren, no: en el passat no es van fer bé les coses, els novelders i les novelderes ben clar que ho van constatar en les urnes i estar mencionant-lo dia sí, dia també, no és més que una excusa de mal pagador. I centrar el debat polític, com es va fer, en aspectes tan poc substancials com el jornal dels regidors no és més que una magnífica manera de perdre el temps i no avançar en res.

Suposàvem, o més aïna volíem suposar, que, a partir del segon any, les coses canviarien. I sí, han canviat. Però a pitjor. Ara, el centre de la política noveldera s’ha desviat i apunta, inexorablement, cap a les acusacions de corrupció de l’actual alcaldessa, Milagrosa Martínez (per a la qual la fiscalia anticorrupció demana onze anys de presó i trenta-huit d’inhabilitació) i cap a la descomposició interna del PP, evidenciada en la batalla de la successió entre Rafael Sáez i Valentín Martínez, i en la divisió entre els regidors favorables i els contraris a l’antiga presidenta de les Corts. L’últim episodi d’este enconat conflicte ha sigut la dimissió, hui mateix, de José Miguel López, fins ara regidor de Joventut i Medi Ambient, dimissió que ha hagut de comunicar a les portes de l’Ajuntament per a evitar ser tutelat per l’alcaldessa.

En este caldo de cultiu, resulta bastant fàcil imaginar que ajudar la gent del poble a superar la crisi no deu ser una de les prioritats de l’equip de govern. Entre els conflictes interns, la lluita per la successió, els estudis de francés i els lícits moviments per a evitar acabar en la presó, suposem que ja acumulen prou maldecaps. Enmig de tot açò, encara tenen la barra de condimentar alguna intervenció amb crítiques explícites a l’herència rebuda, com si repetir de nou la mateixa cançoneta poguera ajudar-nos en res, quan està ben clar que no. Observar el present, diagnosticar-lo i proposar respostes. Preocupar-se pels problemes de les persones i intentar resoldre’ls. Assajar fórmules per a eixir avant, encara que fracassen. Eixe, i no altre, hauria de ser el full de ruta del govern municipal de Novelda. Vorem què fan. Encara tenen dos anys per a determinar quina és l’herència que ens deixen.

Anuncis

2 comments on “Novelda, sense rumb

 1. Daniel Climent
  8 Març 2013

  El repte que teniu és ben fort.
  Perquè més enllà de mirar què fan mal aquests, i què podrieu haver fet millor vosaltres, cal mirar endavant i dissenyar objectius de mínims, de base, sense prometre res que no pugueu complir en el pitjor dels casos. Posar els peus a terra, amb modèstia però amb criteris ben establerts. Cercant complicitats socials de la millor gent de Novelda, més enllà del color polític autopintat, o de la indefinició partidista. Perquè de bona gent, segur que n’hi ha. I renunciar, d’entrada, crec, a formar candidatures subjectes a cap tipus de quota: ni de partits, ni de seccions de partit, ni de sexe, raça, color o religió, ni de tendència sexual, origen o posició social. I triar els millors, siguen o no de Compromís, i recolçar-los, i formar-los/formar-vos. I ser receptius a les propostes, molt més que a les queixes sobre el que hi ha ara. I visitar altres municipis on funcionen determinades polítiques municipals, amb independència del color de l’ajuntament: des de Muro -Compromís- fins Alzira -(crec) PP, amb polítiques de llevar-li als bancs els edificis propietat seua i que no fan servir, per posar-los a disposició de la gent que ho necessita- passant per on siga, sense prejudicis, amb la única visió de servir a la gent el poble, de la comarca, del País. I fer pre-equips de govern coherents, que puguen treballar junts, confiar malgrat les discrepàncies, cosa que exclou, torne a repetir, fer llistes en base a quotes. Per molt que diguen des de València o des dels estatuts, perquè sereu vosaltres els que millor podreu fer-ho si eviteu els errors que heu vist en altres. ¡Que vos vaja bé, molt bé!

 2. remitjons
  8 Març 2013

  Bon anàlisi, Juli pero això ja ho coneixem tots: la descripció dels fets. Falten ara propostes i vec que Daniel afina en eixa part, que es la que necessitem. Compartix les seues propostes de fer front a la falta de dignitat i democràcia amb un front ampli, sense barreres mentals i marques.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 8 Març 2013 by in Novelda.
%d bloggers like this: