eljuliet

Un Bloc Compromés amb el País Valencià

No han entés res

Doncs ja ha passat. No ha calgut esperar molt. Espanya, com molts deduíem, ha respost als catalans de l’única manera que sap: odiant. Gent anònima (o heterònima) que escriu en fòrums i parla pel carrer, articulistes que cobraran un pessiguet per abocar estupideses en mitjans dretans i no tan dretans (suggerisc una ullada a les columnes d’opinió d’esta setmana d’Información), i polítics, els polítics pitjors que mediocres que ocupen la primera línia de responsabilitat. Tots, tots han respost amb odi, i també amb una ceguesa que fa feredat: continuen pensant que açò és un envit d’Artur Mas i de CiU i no entenen –són incapaços d’entendre-ho–, que els polítics catalans, en este cas (i és just eixe el mèrit que han contret), han escoltat el poble, que és qui de veres marca el camí.

Polítics dignes que escolten el poble

Polítics dignes que escolten el poble

En aquests moments, no sembla inadequat comparar la situació de Catalunya amb la d’Escòcia. O, més aïna, caldria comparar Espanya i el Regne Unit. A la pèrfida albió, l’estratègia del primer ministre britànic, David Cameron, és, com a bon negociador, no oposar-se de manera aferrissada a la celebració del referèndum d’independència. Esta actitud, segons pareix, està provocant que els escocesos indecisos no vegen amb mals ulls romandre al si de la Gran Bretanya. En canvi i en contrast, a Espanya, ja han apel·lat als tancs, ja han afirmat que no permetran el referèndum. La diferència, subtil, és que cada volta que un espanyol deixa surar la bilis, creix el nombre d’independentistes catalans.

Com es veu, com hauria de vore Europa, els EUA i el món sencer, Espanya i els espanyols no saben què és la democràcia. Per a ells, és la xicoteta molèstia de posar unes urnes cada quatre anys per a poder prolongar este franquisme, de cara un poc més neta, que no admet, que no accepta, que no respecta les decisions de les persones. Que no s’òmpliguen la boca amb l’exemplaritat de la Transició ni amb l’èxit de la democràcia low cost que ens governa: a l’hora de la veritat, a Espanya se la coneix pels fets. Els mateixos fets que posen en pràctica des del Decret de Nova Planta i que, amb tanta oportunitat, va esmentar al Congrés fa pocs dies el diputat de Compromís, Joan Baldoví.

Debatien una proposta per a evitar la discriminació del castellà (tindran poca vergonya?), plantejada per eixe partit que (diuen) no se sap si és de dreta o d’esquerra, monàrquic o republicà. I què més tindrà? En eixe partit, són espanyols, espanyols com l’àguila de la bandera, i no necessiten més adjectius. Tot i això, jo els en posaré un altre: xenòfobs. Però no cap al nouvingut moro, romanés o sud-americà (bé, un poquet també), sinó cap als qui ja hi érem: valencians, catalans, euskalduns o gallecs.

Tant els fa que, en el nostre cas, en el cas valencià, segons es va desprendre del Debat de Política General que ha tingut lloc esta setmana en les Corts Valencianes, l’única decisió que ha eixit de boca del PP és la nostra convicció de continuar oferint noves glòries a Espanya (bé, les del delegat Fabra són més aïna glorietes), este estat que ens menysprea mentres ens dessagna, i no reivindicaran davant de Rajoy el finançament que ens mereixem.

Res de nou, per tant, en el bàndol de la gavina, on se’ls enduen els dimonis cada vegada que veuen aparéixer algú de Compromís en el cadafal. Enric Morera, brillant i incisiu, i Mònica Oltra, passional com poques voltes i lúcida com sempre, els van arraconar (dialècticament, és clar!) fins al punt que, per moments, els hereus de Zaplana i Camps feien vergonya aliena. Tampoc hi ha hagut res de nou en el bàndol de la rosa, marcits, grisos i desorientats, i abonats a l’abstenció en totes les votacions més significatives (mira, just com el PSC a Catalunya!). Però açò no hauria de constituir notícia: fa massa temps que en el PSOE tampoc no entenen res de res.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 28 Setembre 2012 by in Catalunya.
%d bloggers like this: