eljuliet

Un Bloc Compromés amb el País Valencià

Creix Compromís?

Des de sempre m’han interessat molt les enquestes electorals. Serà perquè, en part, sóc un matemàtic frustrat, amb predilecció per l’estadística, les proporcions i les regles del tres. Per això, cada volta que apareixia en qualsevol mitjà una enquesta sobre la intenció de vot al País Valencià, m’hi submergia de cap a l’espera de comprovar si, aquella vegada per fi, el Bloc podia superar l’enquistada tanca del 5%. Però no: això no va ocórrer, ni el 99, ni el 2003, ni mai. Les més generoses, a tot estirar, ens donaven un 4% justet: una magnífica manera de desincentivar el votant indecís. Després, resultà que en 1999 ens quedàrem amb un 4,6% de vot, i en 2003 amb un 4,8%. Així que, entre la injustícia de la tanca i el desànim, casual o no, que provocaven les enquestes, el Bloc es quedava sense els 4 diputats que li corresponien i, de passada, els valencians perdíem l’oportunitat de vore actuar en les Corts a Pere Mayor, a qui sempre he considerat un magnífic polític.

En este gràfic veem com Compromís creix com la bromera

Ara, com tots sabem, les coses han canviat. Això sí: per a aconseguir-ho, vam haver de lluitar contra la dada que va oferir el CIS per a les eleccions autonòmiques de maig de 2011: segons ells, Compromís hauria obtingut un 2,7% de vot. Quasi res. Com va dir Enric Morera, no és que no entràrem a Corts, és que de poc ens tiren fora del planeta. Després, com ja sabem, Compromís superà el 7% de vot i es quedà a 500 vots a Castelló i a 3.000 a Alacant d’aconseguir 8 diputats. Des de les eleccions de maig de 2011, no hi ha hagut cap nova enquesta electoral pública i publicada que faça referència al País Valencià, perquè les que fa el PP valencià amb diners públics se les guarda amb pany i clau, no siga cas que algú veja el desastre que se’ls aproxima. Tanmateix, sí que n’hi ha unes quantes que qüestionen sobre la intenció de vot al conjunt de l’estat espanyol. I eixes enquestes són les que analitzarem tot seguit.

L’empresa valenciana Celeste-Tel fa un baròmetre mensual basat en 1.100 entrevistes en tot l’estat. Enquestes com estes, amb una mostra diguem-ne modesta, solen servir, sobretot, per a calibrar l’estat dels partits majoritaris. Pel que fa als minoritaris, generalment només ens permeten endevinar tendències. Tot i això, els resultats que ens ofereix esta empresa durant quatre mesos consecutius ens diuen que Compromís puja, des del 0,51% i 125.000 vots que aconseguí Joan Baldoví en les eleccions de novembre de 2011, fins al 0,8% (abril), l’1% (maig i juny) i l’1,9% (juliol). Per tant, no pareix desgavellat afirmar que Compromís, a hores d’ara, i segons estes enquestes, estaria molt pròxim a doblar els vots de novembre de 2011. I, si fem cas de l’última dada (l’1,9%), la que ja replega el descontent que van provocar les últimes retallades de Rajoy, estaríem en condicions, com a mínim, de triplicar-los. I recordem que açò atany a eleccions estatals, no autonòmiques. Si parlem de diputats, amb vora un 1% de vot podríem obtindre un segon diputat per València i el primer per Alacant, encara que tots dos estarien ballant i segurament es decidirien per un grapat de vots. Però és que si fem cas de l’últim baròmetre, el que ens dóna un 1,9%, el ventall de diputats seria molt més ampli i n’obtindríem 3 o 4 per València, 1 per Alacant i hi hauria opcions reals d’aconseguir-ne 1 per Castelló.

Estes dades tan afalagadores s’han confirmat amb l’últim estudi electoral del CIS. A pesar que han intentat aigualir els resultats, de tal manera que han oferit a Compromís un 0,8% d’intenció de vot final, una anàlisi conscienciosa ens ajudarà a aportar-hi llum. D’entrada, cal valorar tres dades: la primera, és que un 0,8% ja és un creixement notable, que ens situaria prop dels 200.000 vots; la segona, és que l’estudi del CIS va acabar, precisament, el 10 de juliol, un dia abans de l’anunci de les retallades de Rajoy (i, per tant, no arreplega el rebuig social a eixes mesures); i la tercera és que Compromís obté també un 0,8% de vot directe, és a dir, de vot declarat, i que eixe percentatge, amb la cuina posterior, es manté invariable, quan resulta que en eixa mateixa enquesta un 22,3% de la gent declara obertament que s’abstindrà. Simplement tenint en compte esta dada, el vot sobre cens de Compromís (un 0,8%) esdevindria un 1,03% sobre els vots vàlids. Com veem, per tant, l’enquesta del CIS coincideix plenament amb les de Celeste-Tel de maig i de juny: Compromís voreja, com a mínim, un 1% a escala estatal, això és, un 10% si ens cenyim al País Valencià, més de 250.000 vots.

La pregunta inicial té una resposta clara: Compromís creix, i tant que sí.

Anuncis

One comment on “Creix Compromís?

  1. Màrius
    16 Agost 2012

    Moltes gràcies, Juli, per traure clarícia, tens un cervell com un bisturí.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 14 Agost 2012 by in Compromís.
%d bloggers like this: