eljuliet

Un Bloc Compromés amb el País Valencià

Colp d’estat

Just una setmana abans de la setanta-sisena commemoració del Glorioso Alzamiento Nacional, el PP de Mariano Rajoy ha perpetrat un nou colp d’estat. En esta ocasió, no han apel·lat a les armes; han tingut prou amb apel·lar als mercats. Enterrada sota tones de retalls incomprensibles i inservibles (que encara destruiran més i més treballs i sembraran més i més misèria), el govern d’Espanya ens ha colat la mesura estrela, la que passa quasi desapercebuda entre el dolor de les famílies pel col·lapse econòmic i el populisme que la impregna: la reducció del 30% en el nombre de regidors.

Rajoy escoltant el futbol mentre una senyora li pregunta si té unes bones tisores

Comencem analitzant els retalls. No cal ser un il·lustre economista per a copsar que les reformes (com les anomena Rajoy), amb l’augment de l’IVA al capdavant, només faran que empitjorar la situació, perquè reduiran dràsticament el consum. Més encara: qui pense que, per sostraure-li la paga extra, el principal damnificat de tot açò és el funcionariat, s’equivoca. Mirem-ho bé: els empleats públics, simplement, hauran de restringir alguns gastos, potser molts i tot. Però aguantaran. La qüestió és saber quants comerços, quantes empreses més que, fins ara, caminen sobre l’aram, suportaran que eixe 14% de ciutadans que representen els funcionaris valencians (escàs percentatge comparat amb altres autonomies) ja no els faça negoci. La conseqüència és clara i el sil·logisme implacable: com més aturats hi haja i com més empreses tanquen, menys es recaptarà i més subsidis de desocupació seran necessaris.

I analitzem ara la mesura estrela. Els dos partits del sistema han detectat (no calia que foren molt llestos) un canvi social que no esperaven: el 15M, la Primavera Valenciana o l’ascens inesperat de partits nacionalistes com GeroaBai a Navarra, el PSM a les Balears o Compromís al País Valencià, han esdevingut símptomes que no han passat per alt. Potser per primera vegada, han tingut por que la societat adormida se’ls despertara, se’ls avalotara. I han reaccionat amb contundència. Per això, el PP, sustentat, com no podia ser d’una altra manera, per la connivència, la pusil·lanimitat i la paràlisi del PSOE, ha decidit foragitar les veus dissidents, ha decidit que les minories no tenen dret a res, ni a obrir la boca. Eliminar el 30% dels regidors no significa estalviar gran cosa, més tenint en compte que la majoria no cobra. Significa, senzillament, empobrir la qualitat de la democràcia espanyola fins a fer-la ridícula, nímia, minúscula.

El PP, tal com si fóra l’Hugo Chávez que tant blasmen els mitjans espanyols de dreta, ha canviat les regles del joc democràtic des del poder a fi de perpetuar-se i de salvaguardar el bipartidisme. No ha buscat consensos amb ningú, a pesar del servilisme lògic i esbravat que ha trobat, sense necessitar-lo, en el PSOE. No serà l’únic canvi, però: després vindrà la reducció dels diputats autonòmics i després dels estatals (això sí, no tocaran les diputacions ni el Senat), tot per a afavorir esta alternança que ens ha menat al fracàs social, a la podridura política i a la misèria econòmica. El gran sacrilegi és que, per a dur avant este colp d’estat i que no es note, l’han hagut d’adobar amb els retalls més brutals que ha conegut esta borda democràcia nostra, retalls que no reactivaran l’economia, sinó que alimentaran la recessió, la depressió i el descontent generalitzat. Tot plegat, un sacrifici insignificant per a la gran contrapartida que obtenen els descendents de les elits franquistes: que els mateixos, o els fills dels mateixos, continuen sine die ostentant el poder.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 12 Juliol 2012 by in Economia.
%d bloggers like this: