eljuliet

Un Bloc Compromés amb el País Valencià

El peatge dels peatges

En el debat per a les eleccions valencianes de 2011 retransmés per Canal 9, Enric Morera, el líder del Bloc i síndic de Compromís, va interpel·lar directament a Francisco Camps si acceptava comprometre’s a reivindicar l’alliberament de l’autopista AP-7 en el cas que fóra elegit novament president. L’aleshores molt honorable (ara ja no tant), hieràtic ell, no va fer ni menció, com si sentira xiular, com si fóra un tema que no afectara els seus ciutadans. Però Camps, actuant així, s’equivocava, com en tantes altres ocasions.

Fer una ullada a un mapa de les autopistes de peatge d’Espanya és molt revelador. L’enorme majoria se situen al País Valencià, Catalunya, el País Basc i Galícia. N’hi ha també algunes a Madrid, però són redundants –més avant en parlarem–, i alguna més dispersa per altres territoris, com la que travessa Aragó. Hi ha qui diu, en bona lògica, que la sociopolítica espanyola es pot entendre la mar de bé mirant eixe mapa i, probablement, des del meu punt de vista, qui diu això no erra ni un poquet.

Mapa de les autopistes de peatge d’Espanya

El cas és que els peatges, estiguen a on estiguen, solen generar una reacció semblant en els usuaris: els emprenyen. Per això, des de fa anys, es poden comptar iniciatives ciutadanes, més o menys contundents, que pretenen mostrar la injustícia de pagar i callar (mentres altres ni paguen, ni callen), com la que protagonitzaven uns joves a mitat dels anys noranta al peatge de la Vila Joiosa, a on pagaven dia sí, dia també, amb pessetes soltes, de manera que el recompte produïa llargues i penoses cues que col·lapsaven l’autopista. La iniciativa fou tallada a colp el dia que la guàrdia civil se’ls endugué detinguts, acusats de… Acusats de pagar. Això sí, amb pessetes soltes.

Al marge d’episodis com estos, en els últims mesos, tant a Catalunya com al País Valencià, diversos partits polítics, a casa nostra encapçalats per Compromís, han encetat la campanya No Vull Pagar, que mostra el cansament dels ciutadans d’estos territoris pel fet de continuar sufragant unes carreteres amortitzades ja sobradament. És este aspecte el més rellevant, el més destacable: les empreses adjudicatàries ja fa anys que han vist més que compensada la inversió i, si continuen les adjudicacions (en el cas de l’AP-7, que creua el territori valencià, fins al 2029) és només a benefici de l’empresa i, segons s’ha sabut en les últimes dates, per a rescatar precisament els peatges de Madrid, fracassats per falta de trànsit, ja que són carreteres duplicades i els conductors, supose que òbviament, trien circular per les autovies en què no han de pagar.

És cert que per als ciutadans de les poblacions del Vinalopó Mitjà, com Novelda, Monòver o Petrer, el tema dels peatges pareix que ens queda lluny. L’única autovia que tenim a prop i que usem assíduament és l’A-31, l’autovia Alacant-Madrid. En este sentit, podem estar ben tranquils, perquè no ens la faran de peatge: és la via elegida pels ciutadans madrilenys per a anar l’estiu a la platja. Però este fet no ens ha de distraure del fons de l’assumpte: si els valencians som dels qui més aportem en impostos a l’estat (el balanç entre recaptació i inversió ens oferix un saldo anual negatiu sistemàtic de més de 3.000 milions d’euros, des de fa la vida), si els valencians tenim una renda per càpita molt inferior a la mitjana estatal (estem en el 87%!) que notem en una sanitat i una educació decrèpites, ¿és lògic que continuem pagant peatges sense protestar, mentres que a molts altres les autopistes els ixen debades? ¿És lògic que aguantem este espoli constant sense dir que ja n’hi ha prou?

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 27 Juny 2012 by in Economia.
%d bloggers like this: