eljuliet

Un Bloc Compromés amb el País Valencià

Nacionalisme espanyol contra Espanya

Una de les fal·làcies que més prosperitat ha fet en l’inconscient col·lectiu que ens acompanya és la que diu que hi ha partits nacionalistes (com CiU, el PNB o el Bloc) i partits no nacionalistes (com el PP o el PSOE). Esta dualitat desequilibrada ha fet fortuna en la nostra mass media i, per tant, entre tots nosaltres. Però que siga comunament acceptada no vol dir que siga així: en diferent grau, els dos partits que s’han alternat en la Moncloa són nacionalistes espanyols –opció identitària perfectament lícita, tot siga dit de passada–, fins al punt que el PP aprofita mesquinament la crisi econòmica per a erosionar tant com pot el sistema autonòmic, llançat com està cap a una nova recentralització (escenari que també demana a crits UPyD, amb l’afany d’erigir-se en major defensor de l’espanyolisme que els mateixos hereus de Fraga).

Esta visió uniformitzadora d’Espanya es pot constatar en molts diversos àmbits, des del lingüístic i el cultural, fins al vial (amb l’estructura radial de carreteres) i l’econòmic. I és en este últim àmbit on resulta radicalment paradoxal: la ideologia nacionalista espanyola, per tal de perpetuar-se, és capaç d’atemptar contra la mateixa Espanya.

Açò precisament és el que es desprén dels dubtes que el govern de Rajoy està abocant sobre la idoneïtat del corredor mediterrani per a mercaderies. Amb una actitud meditadament pusil·lànime i ambigua, el PP es permet el luxe de no reivindicar amb claredat i rigor una infraestructura bàsica, fonamental per a superar la crisi econòmica. Dit contundentment: un corredor d’ample europeu, que unira tot l’arc mediterrani (Catalunya, el País Valencià, Múrcia i Andalusia) i el connectara amb Perpinyà, implicaria la creació d’una gran quantitat de llocs de treball i suposaria un augment ben notable de les exportacions. Seria, per tant, una obra imprescindible per a deixar arrere els devastadors efectes de la crisi, més tenint en compte que es tracta d’una infraestructura avalada pel Parlament Europeu i sol·licitada insistentment per sectors tan poc sospitosos de professar altres nacionalismes com els empresaris d’AVE (l’Associació Valenciana d’Empresaris).

Projecte per al corredor mediterrani

Però, ¿per què el PP no reivindica com cal este projecte si resulta que vora el 40% del PIB espanyol prové de l’arc mediterrani? La resposta no està determinada per raons econòmiques, sinó per raons ideològiques. El PP s’estimaria més el corredor central, de Madrid a França passant per Saragossa i perforant els Pirineus. Opció molt més cara i llunyana en el temps (es parla de no menys de trenta anys d’execució), amb un impacte ambiental brutal i amb una repercussió econòmica molt més minsa. El PP, per tant, a fi d’afavorir una volta més els interessos polítics de Madrid, cau en una paradoxa flagrant: en el súmmum de l’absurd, està demostrant que és capaç de sacrificar la recuperació econòmica d’Espanya per tal de consagrar la seua idea rància i acomplexada del que hauria de ser Espanya.

Anuncis

3 comments on “Nacionalisme espanyol contra Espanya

  1. El tio Viny
    19 Mai 2012

    Es pot dir més alt, però no més clar! Només una puntualització, que ve a donar-te suport (com ha de ser i com és). Si l’estat representa el 60% del total del dèficit (un 5,1% del PIB), aleshores per què només ha de reduir el dèficit en un 1,1% del PIB, mentre que les autonomies que tenen un dèficit molt inferior (2,94% del PIB) han de reduir les seues despeses en el 1,44%? Quina classe d’objectius són estos? Estem bojos o algo? Enhorabona per este meravellós bloc!

  2. Retroenllaç: La culpa de la crisi és de tots | eljuliet

  3. Retroenllaç: Opinió: La culpa de la crisi és de tots – Compromís per Novelda

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 16 Mai 2012 by in Economia.
%d bloggers like this: